Istorie, întrebare adresată de 2008mihaela15, 7 ani în urmă

un eseu cu genericul ,,Răspîndirea culturii naționale în Basarabia" care să conțină următoarele subiecte: a) apariția primelor publicații româneşti în spațiul dintre Prut şi Nistru; b) revigorarea sentimentului național; c) personalități culturale.

plzzzz e urgent
vă rog ajutațima ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danielpetrupasc
2

Răspuns:

În Basarabia, apariția primelor publicații românești a avut un rol important în răspândirea culturii naționale în această regiune. Aceste publicații au permis ca literatura și cultura română să fie difuzate mai larg, ceea ce a contribuit la revigorarea sentimentului național în rândul populației.

Printre primele publicații românești care au apărut în Basarabia se numără "Dacia literară", fondată în 1867 de Alexandru Macedonski, și "Familia", fondată în 1871 de Constantin Stamati. Aceste publicații au oferit o platformă pentru scriitorii și intelectualii români din Basarabia să-și exprime ideile și să contribuie la dezvoltarea culturii naționale.

În același timp, au apărut și alte personalități culturale care au jucat un rol important în răspândirea culturii naționale în Basarabia. Printre acestea se numără Mihail Kogălniceanu, unul dintre pionierii mișcării naționale românești, care a fost un apropiat al lui Alexandru Ioan Cuza și a contribuit la unirea Principatelor Române în 1859. De asemenea, Grigore Alexandrescu, un scriitor și publicist talentat, a scris opere importante care au făcut cunoscută cultura română în Basarabia și au contribuit la consolidarea sentimentului național în rândul populației.

În concluzie, apariția primelor publicații românești și activitatea personalităților culturale din Basarabia au avut un rol important în răspândirea culturii naționale în această regiune. Acest lucru a contribuit la revigorarea sentimentului național în rândul populației și la afirmarea identității românești în Basarabia.

Explicație:

Sper să ajute!

Alte întrebări interesante