un eseu cu titlu Democratia imi apartine 10 puncte si coroana la primu care raspunde
Răspunsuri la întrebare
emocratia nu functioneaza de la sine. In societatile moarte, democratia genereaza frustrari intr-o mare de indiferenta. Cine crede ca merge la vot o data la 4 - 5 ani pentru a-si alege salvatorii natiunii - niste supereroi care vor face totul fara nici o contributie din partea lor - se afla inca in zorii civilizatiei politice. Timp de 25 de ani, deci vreme de un sfert de secol, democratia romaneasca a functionat in salturi si a murit repede dupa fiecare zvacnire.
Cetatenii s-au trezit din patru in patru ani pentru a-si schimba conducatorii - sau tatucul - apoi au adormit la loc. Din acest motiv, o mica nomenclatura - formata din 50, sa zicem 100 de oameni, s-a tot rotit pe functii. Unii si aceiasi, la nesfarsit.
Acest lucru s-a intamplat deoarece nimeni nu le-a cerut socoteala conducatorilor dupa momentul votului. Cu totii au asteptat ca salavatorii natiunii, super-eroii amintiti mai sus, sa faca minunile promise, nu conteaza cum si cu cine.
Asa s-a ajuns - dupa 25 de ani - intr-un punct mort, la neincredere in virtutile democratiei. Am auzit cu totii tot mai des lamentari de tipul: nu votez deoarece oricum nu pot schimba nimic; nu mai intereseaza alegerile deoarece se schimba doar niste hoti cu alti hoti; votul nu conteaza.Democratia este puternica numai daca ne batem cu totii pentru ea in fiecare zi. Tot ce s-a castigat in ultimii ani cu eforturi uriase - de pilda, o justitie eliberata de control politic si puternica - se poate pierde peste noapte.
Nu avem doar de pastrat, ci si de schimbat in profuzime. Ne trebuie noi legi electorale, o noua clasa politica. Actuala a expirat si nu poate fi schimbata decat largind baza de recurtare in afara partidelor existente. Pentru asta, trebuie liberalizata piata politica, spart monopolul partidelor osificate in rau. Sa nu uitam de votul electronic/prin corespondenta/anticipat.
Daca noi vom sta cu mainile in san, nu asteptati minuni. Valul civic ridicat de o suita de agresiuni din partea partidului-stat ne ofera sansa sa obtinem reforme mereau amanate de toate partidele. Ar fi pacat sa nu profitam din plin de aceasta poarta deschisa odata la un sfert de secol.
Vedem ca politicienii au facut cativa pasi inapoi, speriati de furia strazii si sub presiunea opiniei publice, dar vor incerca sa-si recupereze statutul de atotputernici, care nu dau socoteala decat eventual o data la patru ani, de indata de in jurul lor se va instala iarsi indiferenta.
Or, nu cred ca ne mai putem permite astazi indiferenta. Democratia, pana la urma, nu este decat asa cum o definea unul din marii ei teoreticieni: in sine, nu inseamna nimic bun in mod special, ci doar un mijloc de a evita tirania. Este, poate, un sistem politic imperfect, nimic nu se intampla repede intr-o democratie. Dar stim deja: este cel mai bun sistem pe care omenirea l-a inventat pana azi, chiar si pentru o tara imprevizibila ca Romania.