un eseu cum au trait bunicii nostri in perioada regimului comunist
Răspunsuri la întrebare
Bunicii noștri în perioada comunismului
În comunism, bunicii noștri au trăit în ignoranță, adică ei nu cunoșteau altă viață decât cea pe care o trăiau. Ceea ce știau ei despre țările civilizate era doar despre ceea ce se întâmpla rău și ceea ce au putut vedea la televizor prin anii 80, în serialul american "Dalas".
Unii dintre bunicii noștri au făcut ieșiri din țară, dar era interzis să spună cum era viața în țările în care au fost.
Bunicii noștri, dacă învățau bine, aveau un servici bun la stat, li se dădea cu chirie un apartament în funçtie de câte persoane erau în familie și aveau concediu de odihnă gratuit, când ei mergeau în stațiunile de la mare sau munte.
Bunicii noștri nu erau obezi, pentru că alimentele se găseau foarte greu în magazine, ele fiind vândute la export pentru a se achita datoria externă.
Mulți dintre bunicii noștri aveau legături de familie cu cei rămași la sate și astfel de Crăciun ei făceau rost de carne de porc și de vin.
Bunicii noștri în comunism nu erau triști cum sunt acum, deoarece nu aveau grija zilei de mâine, se distrau la nunți sau în căminele culturale, spuneau bancuri pe ascuns despre politică și se întâlneau mereu la iarbă verde cu prietenii.
În timpul comunismului, nu existau mașini multe ca acum, aerul era curat în orașe, iar cu ele se circula o duminică cei cu număr par de la mașină, iar o alta cei cu număr impar.
Bunicii noștri în comunism nu au cunoscut ura ce există acum, pentru că nu exista internet și era interzis și să se vorbească despre politică, însă ei se întâlneau în timpul liber și se amuzau cu bere, mici și muzică.
Libertatea bunicilor noștri era îngrădită, în sensul că barul se deschidea la ora 10 dimineața și televizorul se închidea la ora 22, pentru ca poporul să fie treaz și bun de muncă, iar apa, curentul și căldura erau date foarte puțin și alimentele de bază se cumpărau doar pe bază de cartelă, în cantitate minimă. Magazinele alimentare aveau intrarea prin spatele clădirii, pentru ca străinii să nu vadă cozile mari formate de oamenii ce așteptau cu orele ca să cumpere alimentele de bază.
Unii dintre bunicii noștri sunt nostalgici după comunism, dar realitatea este că ei vor să trăiască bine acum, în capitalism, unde au libertate de exprimare, libertate de a călători peste hotare, alimentele se găsesc în magazine și au mult mai multe posibilități de confort.
Succes! ⚘