Un eseu de 20-30 de randuri cu titlul Libertatea de exprimare .Dau 50 de puncte
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
LIBERTATEA DE EXPRIMARE
Libertatea de exprimare este dreptul fundamental al omului de a spune ce gândește. Este un drept natural, ce ține de esența ființei umane, la fel ca dreptul la viață, la demnitate, fiind probabil și cel mai important drept pentru funcționarea unei societăți libere și democratice.
La nivel individual, libertatea de exprimare este o condiție necesară pentru dezvoltarea, împlinirea și demnitatea fiecărei persoane. Acest drept ne ajută să cunoaștem și să înțelegem mai bine lumea în care trăim, prin liberul schimb al ideilor și informațiilor cu semenii noștri.
Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere. (Art. 10.1. Convenția Europeană a Drepturilor Omului)
Libertatea de exprimare nu este importantă numai ca drept în sine, ci și prin faptul că este esențială pentru respectarea altor drepturi fundamentale (acces la informații, libertatea politică, libertatea religioasă, drepturile minorităților naționale, sexuale etc).
Fără libera exprimare nu există schimb de idei, nu există dezbatere publică, nu există posibilitatea de ne informa, de a alege, de a ne exprima artistic. Alegerile noastre cotidiene, modul în care ne îmbrăcăm, muzica pe care o ascultăm, cărțile pe care le citim, media din care ne informăm, toate sunt expresii ale dreptului la liberă exprimare.
Regimurile totalitare (comunismul, fascismul, nazismul, dictaturile religioase) s-au manifestat (și încă se mai manifestă în anumite țări) cel mai ostil față de acest drept. Restricțiile impuse prin lege și prin abuzurile autorităților au vizat atât libertatea de exprimare politică (interzicerea partidelor de opoziție, restrângerea dreptului la asociere și la adunări publice, sancționarea criticii guvernului), dar și alte manifestări ale libertății de exprimare, cum ar fi cele culturale, artistice, sportive etc. În România de dinainte de 1989, dictatura regimului comunist nu avea ca țintă doar libertățile politice, dar și accesul la ceea ce considera a fi „produsele capitalismului decadent”, de la produse vestimentare, la produse culturale (muzică, filme, cărți etc), restrângând astfel posibilitățile de manifestare și dezvoltare personală ale indivizilor.
Și în statele cu democrații avansate apar permanent tentative de restrângere a libertății de exprimare, chiar dacă ele nu se manifestă la fel de brutal și vizează categorii mai restrânse de populație. De exemplu, procesele declanșate de guvernul Statelor Unite.