Istorie, întrebare adresată de Adikalon12, 9 ani în urmă

un eseu de o pagina cu tema Primul Razboi Mondial cause,etape,consecinte (dau 20 de puncte)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valentinaanna
1
Primul război mondial a fost un război total deoarece au fost implicate direct si indirect state de pe toate continentele. Având în vedere că a fost un război foarte mare, au murit 10 milioane de oameni si au fost răniți 22 de milioane. Acest război a fost naval,aerian si terestru și s-a practicat spionajul.
Pretextul războiului a fost ca printul Ferencz Ferdinand , moștenitorul tronului Austo-ungariei a fost asasinat la Sarajevo rezultând ca Austo-ungaria să atace Serbia.
Cauzele războiului au fost: problema coloniilor, politică unor state de asi extinde hegemonia, cursa înarmărilor determinate de ideea de putere militară și naționalismul unor popoare.
În 1914 ,pe frontul de Vest, Franța pierde bătălia frontierelor si Germania ocupă o parte din Franța; iar pe frontul de Est, Rusia ataca Germania.
În 1915, Italia intra in război de partea Antantei iar Bulgaria de partea puterilor centrale iar în 1916 (iunie)România intră în război de partea Antantei, pătrunde cu armata în Transilvania însă pierde teren fiind atacată și din sud. Până în noiembrie, România pierde două treimi din teritorii.
În 1917 ia loc spargerea frontului din Italia și sua și Grecia intra in război de partea Antantei. În 1918 (ianuarie) Rusia iese din război razultand ca Romania sa fie nevoita sa se capitularizeze.
Războiul se sfârșește când Bulgaria de capitularizeaza în 29 septembrie urmând ca si Turcia (30 octombrie) , Austo-ungaria (3noiembrie) si Germania (11 noiembrie ) să facă la fel.

Adikalon12: multumesc mult
valentinaanna: acolo unde am scris ca razboiul se sfarseste am vrut sa scriu se* capitularizeaza nu de.
Alte întrebări interesante