Limba română, întrebare adresată de marius556, 8 ani în urmă

Un eseu despre carte la Limba Romina.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de yarf
3

Răspuns:

Cartea este comoară fără preţ, în care unii îşi adună cele mai frumoase gânduri, ca alţii să le poată folosi în voie. Cartea reflectă ca o oglindă lungul şir de secole al vieţii omenirii, istoria luptei sale pentru existenţă, pentru un viitor mai luminos, suferinţele, bucuriile,înfrângerile şi biruinţele sale toate. Cartea ne este un prieten credincios și de nădejde.Paul Cornea spunea in lucrarea sa ,, Introducere in teoria lecturii ” că nici computerul, nici televizorul nu vor duce la dispariția cărții, că lectura va continua sa joace un rol cardinal in viata oamenilor, că accelerarea progresului tehnic va fi mereu însoțită de remedierea compensatoare a unui spațiu liber pentru închipuire, visare și căutare de sens. ,,Cred, vreau să cred că vom continua să citim chiar dacă nu vor mai fi cărti, o vom face la nevoie, pe ecrane portabile sau fixe, de buzunar ori de mari dimensiuni, dar vom continua s-o facem câtă vreme vom persevera să gândim si să producem bunuri simbolice.”

Răspuns de katalinarusu9
2
In opinia mea cartea este foarte importanta in viata omul. Eaeste comoara fara pret,este invatatorul care te conduce la bine, teface sa te bucuri, sa razi si sa plangi. O carte te trimite la alte carti sitoate impreuna formeaza baza trainica a culturii noastre.Cartea nudoar iti dezvolta vocabularul,ci ea ne face să fim mai buni ,ne ajută sătrecem mai uşor peste greutăţile vieţii , ne întăreşte.In ’’Cititul si scrisul’’ Nicolae Manolescu spunea :
“ La ce sunt bune cartile ? Imi vine sa raspund :la tot si la nimic. Poti trai foartebine fara sa citesti. Milioane de oameni n-au deschis niciodata ocarte. A vrea sa le explici ce pierd e tot una cu a explica unui surd frumusetea muzicii lui Mozart. In ce ma priveste, ma numar printrecei care nu pot trai fara carti. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie sacitesc asa cum am nevoie sa mananc si sa beau. Hrana pe care mi-oofera lectura imi este la fel de indispensabila ca si aceea materiala.Resimt fiecare zi fara o carte ca pe o zi pierduta “
Fiecare dintr-e noi ar fi trebuit sa citeasca macar o carte.Scopul lecturii in perioada scolaritatii primare, gimnaziale si licealeeste acela de a forma progresiv un tanar cu o culturacomunicationala si literara de baza, capabil sa inteleaga lumea dinjurul sau, sa comunice si sa interactioneze cu semenii, exprimandu-siganduri, stari, sentimente, opinii, sa fie sensibil la frumosul din naturasi la cel creat de om si, in viitor, sa poata continua procesul deinvatare in orice faza a existentei sale. Lectura ajuta la observareamediului inconjurator, ii invata pe elevi sa gandeasca, imbogatestecunostintele despre natura , lume si viata, cultiva sensibilitatea siimaginatia, modeleaza caracterele, contribuie la educarea moral-cetateneasca, ajuta omul in aspiratile sale spre autodepasire
Alte întrebări interesante