un eseu despre sarbatoarea 9 mai
Răspunsuri la întrebare
9 mai este o zi încărcată simbolic, astăzi celebrându-se trei evenimente de o importanţă istorică deosebită.
* Ziua Europei
În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia susţinerii acesei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
* Ziua Independenţei de Stat a României
Probabil nu mulţi dintre români ştiu că în această zi se sărbătoreşte şi independenţa ţării noastre. Astăzi se împlinesc 136 de ani de când România şi-a câştigat independenţa. Pe 9 mai 1877 sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României. Cel care a citit Declaraţia de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor a fost Mihail Kogălniceanu.
Ca o notă aparte, data de 9 mai ar putea deveni zi liberă daca un proiect de lege, depus de deputatul Bogdan Diaconu, va trece de Parlament. Social-democratul a propus ca ziua de 9 mai sa fie declarată Ziua Independenţei Naţionale a României, sărbatoare naţională legală, zi nelucrătoare, dar şi Ziua Parlamentului României.
* Sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial
În data de 9 mai 1945, la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război, considerat a fi cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii.
Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme, alte zeci sau sute de milioane de oameni fiind răniţi sau rămânând infirmi.