Istorie, întrebare adresată de laurentiu3880, 8 ani în urmă

Un eseu la tema:
A fost oare Dacia o "aventura" in politica Imperiului Roman, avand in vedere ca fiind ultima provincie cucerita este apoi cea dintai abandonata?
In text sa fie:
-Argumente relevante ( cel putin trei )
-Relatii de cauza-efect ( cel putin doua )
-Sa includa introducere, cuprins si concluzie.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elapoze12
0
In mai putin de 40 de ani (din timpul domniei lui Vespasian pana la 106) Imperiul Roman reuseste, printr-o politica decisa, sa inglobeze o buna parte a tinuturilor locuite de daco-geti. Unele teritorii vor intra treptat in componenta provinciei Moesia (infiintata in anul 15 d.Hr.), apoi (dupa anul 86 d.Hr.) in provincia Moesia Inferior. Altele vor forma, in anul 106, o noua provincie romana - Dacia. Aceste regiuni vor apartine Imperiului Roman (sau Imperiului Bizantin) rastimpuri diferite: Dobrogea - sase secole; o fasie din sudul Olteniei si al Banatului - vreo patru secole si jumatate, restul Olteniei, al Banatului si Transilvania - 16 decenii si ju­matate, in timp ce sudul Moldovei, Muntenia si - poate - vestul Ba­natului abia ceva mai mult de un deceniu. Asemenea diferente nu au ra­mas fara urmari sensibile in gradul de penetratie al civilizatiei si culturii romane in regiunile respective.
Răspuns de Rayzen
2

Dacia a fost o provincie a Imperiului Roman care a fost cucerita in anul 106 d.Hr. dupa o campanie militară indelungata condusa de imperatorul Traian. Provincia Dacia a fost ultima cucerire a Imperiului Roman, dar a fost de asemenea si prima care a fost abandonata, in anul 271 d.Hr.

Există mai multe argumente relevante care sustin ideea ca Dacia a fost o "aventura" in politica Imperiului Roman. In primul rand, provincia Dacia a fost situata la o distanta considerabila de capitala Imperiului, Roma, ceea ce a facut dificila administrarea si apararea acesteia. In al doilea rand, populația autohtona daco-getica nu a fost usor de supus dominației romane, ceea ce a dus la conflicte repetate intre romani si daci. In al treilea rand, resursele naturale ale Daciei, cum ar fi aurul si plumbul, au fost epuizate relativ repede, ceea ce a dus la scaderea interesului Imperiului Roman pentru aceasta provincie.

Există mai multe relatii de cauza-efect care pot fi identificate in ceea ce priveste abandonarea Daciei de catre Imperiul Roman. In primul rand, distanta mare fata de Roma a dus la dificultăți in administrarea si apararea provinciei, ceea ce a dus la decizia de a o abandona. In al doilea rand, conflictul constant cu populația daco-getica a dus la pierderi importante de vieti umane si resurse, ceea ce a facut nerentabila mentinerea Daciei sub controlul roman.

Unul dintre cele mai importante efecte ale abandonării Daciei a fost că aceasta a devenit un teritoriu neprotejat, expus invaziilor triburilor barbare care au traversat Dunărea. Astfel, Dacia a devenit un punct de trecere pentru aceste triburi, care au dus la destabilizarea regiunii si la distrugerea civilizațiilor locale.

De asemenea, abandonarea Daciei a dus la scăderea puterii economice si militare a Imperiului Roman. Pierderea unei provincii importante precum Dacia a dus la scăderea veniturilor fiscale si a resurselor naturale, ceea ce a afectat puterea economică a Imperiului. In plus, pierderea unei regiuni importante de graniță a dus la o vulnerabilitate crescuta a Imperiului la atacurile triburilor barbare.

In concluzie, Dacia a fost o provincie a Imperiului Roman care a reprezentat o aventura din mai multe puncte de vedere. Situata la o distanta mare de Roma, dificil de administrat si aparat, si cu o populație dificil de supus, Dacia a fost o provincie care a dus la pierderi importante de vieti umane si resurse pentru Imperiul Roman.


laurentiu3880: Mersi mult
Alte întrebări interesante