Istorie, întrebare adresată de anghel6, 9 ani în urmă

Un eseu la tema Revoltii le din 1848 din europa-obective si tendente comune

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ellagagea
3
Anul 1848 este cunoscut in istoria universala ca an de mari framantari nationale in mai multe state ale Europei. Incepand cu Franta, revolutia s-a raspandit cu repeziciune si in alte state si a avut mai multe cauze: de la drepturi politice, lupta pentru unitatea nationala si eliberarea sociala. In Franta, revolutia a izbucnit la Paris la 22 februarie 1848. Revolutionarii ies in strada si il determina pe regele Ludovic-Filip sa abdice. Dupa abdicare tara se transforma in republica.
La 13 martie 1848  izbucneste revolutia in Imperiul Hasburgic. Acest imperiu a fost un exemplu de mozaic etnic, deoarece aici traiau: austrieci, germani, romani, cehi,  sarvi, unguri, Imperiul Hasburgic si Imp. Tarist purtau numele de ,,inchisori ale popoarelor''. Revolutionari au determinat demisia primului ministru. Imparatul este obligat sa acorde o serie de drepturi si libertati cetateniilor: libertatea presei, libertatea intalnirilor.
In Moldova, revolutia a izbucnit la Iasi la 27 martie 1848. Principalii conducatori a revolutiei au fost: Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza si Mihail Kogalnicianu.
In Tara Romaneasca, revolutia a izbucnit la Islaz la 9 Iunie si la Bucuresti la 11 iunie. Domnitorul Gheorghe Bibescu a fost nevoit sa paraseasca tronul, iar puterea a fost preluata de un guvern povizoriu alcatuit din revolutionari. Guvernul a adoptat cateva masuri:a fost infiintata o armata, iar tricolorul a devenit simbol national. Imperiul Otoman a trimis o armata in Tara Romaneasca, iar revolutia a fost invinsa.
In Transilvania revolutia a izbucnit la 3/15 mai 1848 la Blaj. Principalul conducator al revolutiei a fost Avram Iancu. Revolutia din Transilvania a fost foarte violenta, deoarece si situatia romanilor de aici era cea mai grea. 
Revolutia din Transilvania a continuat pana in august 1849 si a fost ultima revolutie pasoptista din Europa.
Istoricii apreciaza ca revolutia pasoptista a fost o ,,primavara a popoarelor''
Alte întrebări interesante