Istorie, întrebare adresată de darius41drs, 9 ani în urmă

Un foarte scurt rezumat despre Darius 1

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioana1510
30


Darius I, numit Darius cel Mare( 549 i.Hr. – 486 i.Hr.), fiu al lui Hystaspes a fost rege al Persiei in perioada 522 i.Hr. – 486 i.Hr.). Darius a ajuns la tron prin participarea intr-un complot ce avea ca tinta indepartarea celor doi fii ai lui Cyrus cel Mare (fondatorul Imperiului Persan), Smerdis si Cambyses.
Pana la domnia lui Darius cel Mare, Imperiul Persan nu avea iesire la mare. Darius I a fost cel care a hotarat sa extinda imperiul pana la raul Ind. 
In primii ani de domnie, Darius I s-a dedicat in totalitate reorganizarii interne si protejarii granitelor Imperiului Persan. El a impartit imperiul in 20 de provincii, a construit drumuri, a schimbat moneda de circulatie, introducand una noua - dareicul, a incurajat comertul si a mutat capitala Imperiului Persan la Persepolis.
Datorita actiunilor sale, regele a castigat repede increderea populatiei. A devenit respectat si datorita atentei acordate diverselor religii. De exemplu, Darius I a permis evreilor sa reconstruiasca Templul din Ierusalim, in anul 516 i.Hr..
Dariu I a cucerit multe teritorii de-a lungul raului Ind si numeroase triburi din muntii Caucaz. Acesta a esuat insa, in 516, in incercarea sa de a cuceri triburile de-a lungul fluviului Dunarea.
A doua lupta nereusita a fost cea imporiva grecilor. Darius I a invadatGrecia cu scopul de a o cuceri, da a fost infrant la Marathon in anul 490. 
In timpul pregatirilor pentru cea de-a doua revolta impotriva grecilor, Regele Darius cel Mare a decedat ( 486 i.Hr.). La torn a urcat fiul sau, Xeres. Acesta va lupta pentru a indeplini planul tatalui sau.
Pentru realizarile sale, extinderea imperiului pana in India si Europa, implementarea unui model solid de guvernare, Darius I a fost numit cel mai "maret" rege al Persiei. 

Alte întrebări interesante