Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Un gospodar are înt-un vas 12l de vin.El vrea să-l împartă în mod egal celor 2 fii. Cum va masura el dacă nu are decât 2vase negradate unul de 8l și celălalt de 5l?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Viorica657
0
Umple vasul de 5 l si il rastoarna in cel de 8 l. Umple din nou vasul de 5 l si rastoarna in cel de 8 l, astfel incat cel de 8 l este plin iar in cel de 5 l i-au ramas 2 l pe care ii pune deoparte. Goleste vasul de 8 l. Umple vasul de 5 l si il rastoarna in cel de 8 l. Umple din nou vasul de 5 l si rastoarna in cel de 8 l pe care il umple. In cel de 5 l ii raman din nou 2 l pe care ii pune deoparte peste ceilalti 2 l, astfel incat acum are deoparte masurati 4 l. Goleste si vasul de 8 l si repeta a 3-a oara operatia, adica: umple vasul de 5 l il prastoarna in cel de 8 l, umple vasul de 5 l si umple vasul de 8 l (adica pune inca 3 l), iar in cel de 5 l ii raman din nou 2 l pe care ii pune deoparte peste cei 4 l. Acum a pus deoparte 6 l pt. unul dintre fii.  Si 12 - 6 = 6 l pt. al doilea fiu.
Cred ca ai inteles. Daca iti faci un desen cu 2 vase si sa treci vinul dintr-un bidon in altul cum ti-am explicat, vei intelege. Succes!

sanduurzica: ultima operatie nu mai merge , pentru ca dupa ce s-au pus de 2 ori cate 2 litri deoparte , au ramas 8 litri (12-4=8). ultima oara daca umple vasul de 5 l mai raman 3 l si daca le varsam in vasul de 8 l acesta se umple si nu mai ramane nimic in cel de 5.
Alte întrebări interesante