Limba română, întrebare adresată de ana75, 9 ani în urmă

un proverb potrivit textului Povestea unui om leneș

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
2

Răspuns:

Am putea găsi mai multe proverbe potrivite pentru această povestire.

  • „Leneșul nici nu s-a sculat și iar trage la pat”, „Cade pară mălăiață în gura lui Nătăfleață” și „Leneșul la toate zice că nu poate” se potrivesc momentului în care leneșul îi răspunde cucoanei, cu jumătate de gură, întrebând dacă posmagii sunt gata muiați.
  • Lenea slujește omul ca omidă pomul” face referire la deznodământul poveștii: așa cum omizile pot provoca uscarea unui pom, așa și lenea l-a dus la pieire pe personajul din poveste.
  • „Lăcomia strica omenia” se poate asocia momentului în care cucoana renunță la a-l mai lua pe leneș la curtea ei, dezgustată de o atât de mare lene.

Pentru tema ta, poți alege oricare din proverbele de mai sus.
De asemenea, ține cont de faptul că, în general, profesorii nu agreează temele copiate cuvânt cu cuvânt de pe internet, deci ar fi interesant dacă ai reformula puțin ideile, folosindu-le mai degrabă ca pe o sursă de inspirație. Mult succes!

Notă:

Și în text se face aluzie la un proverb, anume fragmentul „lenea-i împărăteasă mare” face referire la proverbul „Lenea e cucoană mare, care n-are de mâncare”.

Textul conține și proverbul „Boii ară și caii mănâncă”, aluzie la cei care mai mult profită de munca altora, implicându-se prea puțin.

Alte întrebări interesante