un referat despre altruism si prietenie ?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
3
Vorbim, desigur, de altruism, care este antonimul egocentrismului – defect fundamental pe care-l dezvoltam imediat cum ne nastem. Pentru ca asa pornim toti in viata: existand cineva care are grija sa avem tot ce ne trebuie, consideram ca toata lumea se invarteste in jurul nostru si toti ceilalti sunt aici pentru a ne asigura confortul si a ne face fericiti.
Evident, in timp, descoperim ca nu este deloc asa. Pe masura ce ne maturizam, aflam ca nu suntem centrul Universului, chiar daca ne surade ideea. As aminti aici cuvintele lui Wynin Davis, care spunea: „Este o lege universala: trebuie sa dam, inainte sa primim. Sadim semintele, inainte sa adunam recolta.
Cu cat semanam mai mult, cu atat culegem mai mult. Si, daruind celorlalti, suntem binecuvantati. Legea este astfel facuta incat primim inapoi mai mult decat am semanat. Recolta celui care daruieste, este intotdeauna bogata“.
Invatam sa ne pese de altii atunci cand constientizam ca nu suntem singuri pe lume. Viata ne dovedeste, constant, ca primim ceea ce daruim.
In urma cu ceva timp, am facut o cercetare pe tema altruismului si m-am lovit atunci de multe cuvinte inrudite: intelegere, atentie, sensibilitate, compasiune, mila, blandete, daruire si, bineinteles, empatie. Aceste calitati ne amintesc de toata bunatatea de care suntem sau putem fi in stare.
A practica intelegerea cu semenii nostri inseamna a stabili, de la bun inceput, ca nu suntem mai importanti decat altii si nici altii mai importanti decat noi. Am avut o pacienta, odata, care imi spunea ca cea mai importanta persoana din viata ei a fost bunica paterna, desi se vedeau foarte rar.
Insa, de fiecare data cand se intalneau, inocula fetitei care era, ideea care, mai tarziu, in viata, a devenit convingere puternica. Insa ce a ajutat-o mult a fost sfatul: „Nu uita niciodata ca nu esti mai buna decat altii si nici ceilalti nu sunt mai buni decat tine.“
O buna intelegere cu semenii inseamna si o buna ascultare a nevoilor lor, a dorintelor, parerilor etc. Iar o buna ascultare inseamna o buna comunicare. Toata lumea are nevoie sa fie auzita.
Ascultand empatic si cu atentie, adica nu numai cu urechile, ci si cu ochii si cu inima, oamenii se simt importanti, asa cum spunea Dale Carnegie in cartea lui „Secretele succesului”. Facandu-i pe oameni sa se simta importanti, apreciati, sa simta ca, intr-adevar, conteaza, inseamna de fapt a arata ca iti pasa de ei. ..........< Tu alege ceti trebue , Succes :D:D
AndreiSP:
multumesc frumos
Alte întrebări interesante
Engleza,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă