Biologie, întrebare adresată de ela8923, 8 ani în urmă

un referat despre boliile genetice in familile regale va roggg

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Secretsnowy
1
Hemofilia mai este numita si „boala regala”, deoarece in secolul XIX si XX a fost prevalenta in familiile regale din Europa. Regina Victoria a Marii Britanii a fost purtatoare a unei forme rare a acestei boli, care a fost apoi transmisa catre doua din cele 5 fiice ale sale. Ulterior, una dintre nepoatele reginei s-a casatorit cu Tarul Rusiei, Nicolae al II-lea, iar singurul lor mostenitor baiat, Aleksei, suferea de hemofilie.

Principala manifestare clinica a hemofiliei consta in hemoragii, care pot fi spontane sau provocate. Persoanele cu hemofilie A sangereaza pentru mai mult timp decat persoanele care nu sufera de aceasta patologie, in functie de severitatea deficitului de factor de coagulare VIII. Hemoragiile pot fi interne, in articulatii si muschi, sau externe, cauzate de taieturi minore, interventii medicale dentare sau traumatisme.
In functie de cantitatea lipsa de factor de coagulare din corp, hemofilia A poate fi impartita in trei categorii de severitate: usoara, moderata si severa. Aproximativ 50-60% dintre persoanele care sufera de hemofilie A au forma severa a bolii
Alte întrebări interesante