Istorie, întrebare adresată de sebib459, 8 ani în urmă

un referat despre Dimitrie cantemir​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariadrew
9

                                             Dimitrie Cantemir

                                                    - referat -

La 26 octombrie 1673 se naște Dimitrie Cantemir, fiul lui Constantin Cantemir, domn al Moldovei. Principala preocupare a tânărului a fost învățătura, ceea ce îl va ajuta să devină un spirit enciclopedic, reprezentant strălucit al umanismului romănesc și prefigurator al iluminismului.  Despre cea dintai carte a lui Dimitrie Cantemir: "Divanul sau galcava ințeleptului cu lumea", s-a spus ca e mai mult decât un tratat de etică, e întâiul eseu scris in limba romana.

    A doua lucrare a sa, aparuta in 1700, la Constantinopol in latineste, poarta titlul "Imaginea stiintei sacre, care nu se poate zugravi". A fost tradusa, tarziu si doar partial in romaneste su titlul "Metafizica". Lucrarea face din autorul ei un precursor in filozofia romaneasca.  

       Ideile filozofice si politice, extrase din realitatea istorica traita intens de fostul si viitorul domn al Moldovei, sunt prezentate sub forma literar-alegorica in "Istoria ieroglifica". Lucrarea a avut ca scop sa realizeze un pamflet politic in care sa demaste puternicele disensiuni dintre familiile boieresti aflate la putere in cele doua tari romanesti si rolul nefast jucat de Poarta Otomana in politica si in viata Moldovei si Tarii Romanesti; toate acestea cu personaje luate din lumea fabulelor.

    Faima mondiala a lui Cantemir se datoreaza realizarii lucrarii "Cresterea si descresterea Portii Otomane" pentru subiectul ales, pentru tratarea inedita, pentru noutatea unor date cuprinse in carte; dar si datorita traducerii lucrarii in franceza si engleza.

    Activitatea de savant a lui Dimitrie Cantemir se incheie cu "Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor", socotit multa vreme opera sa capitala, prima istorie a romanilor de pretutindeni. Scrisa in limba romana, opera este conceputa dupa un plan vast si cu o larga informatie extrasa din lucrari ale istoricilor din cele mai vechi timpuri. Este infatisat trecutul indepartat al poporului nostru, originea comuna a tuturor romanilor.

sper ca te am ajutat!!


sebib459: Ma poti ajuta si cu ani de Domnie si luptele cu imperiul otoman si aliantele cu statele crestine
Alte întrebări interesante