Istorie, întrebare adresată de Gabrielastarpe, 9 ani în urmă

Un referat despre Mihai Viteazu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Damaya
11

“Cu capul plecat poate trăi un om, o vreme. Nu o țară, un neam, tot timpul!” - citat aparținându-i însuși lui Mihai Viteazul

   

                          Referat

 Mihai Viteazul a urcat pe tronul Țării Românești în anul 1593.

 Dornic să pornească lupta antiotomană, a întărit autoritatea domnească. În același scop, a aderat Liga Sfântă care era o colecție a statelor creștine din Europa.

 În anul 1594 îi alungă pe turcii din București, Giurgiu și Brăila. În anul 1595, prin biruințele antiotomane de la Călugăreni și Giurgiu, Mihai-Vodă a reușit să asigure independența Țării Românești.

 Fapta cea mai glorioasă a lui Mihai Viteazul a fost unirea celor trei țări române: Țara Românească, Moldova și Ardealul, sub un singur sceptru.

 În urma bătăliei de la Șelimbăr în 1599, el îl  învinge pe Principele Transilvaniei.

 În anul 1600 trece Carpații, înlăturându-l pe domnul Moldovei.

 În anul 1601 Mihai Viteazul a fost ucis mişeleşte pe Câmpia Turzii.

⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹⊹

Alte curiozități despre domnitor

Misiunea politică a lui Mihai Viteazu a constat în unirea tuturor celor 3 Țări Române. Scopul lui era să creeze un stat puternic, independent care să poată rezista presiunilor puterilor străine mai ales din partea Imperiului Otoman.

Deși Unirea de la 1600 a fost de scurtă durată, el a rămas în popor ca  exemplu de ce se poate realiza atunci când toți românii își unesc eforturile pentru același scop.

A fost un reprezentant de seamă al cruciadelor, o serie de coaliții organizate de Imperiul Habsburgic cu scopul alungării otomanilor din Peninsula Balcanică, inclusiv în Europa.

Alte întrebări interesante