Arte, întrebare adresată de nicoleta7067, 8 ani în urmă

un referat despre pictura dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de jessicamaria3493
2

Perceperea si analiza frumosului din lumea inconjuratoare de catre copii sta la baza educatiei estetice si artistice.

Pictura este desenul in culoare (acuarela, guasului, tempera) ce trezeste diferite sentimente si retrairi sufletesti ca tristete, veselie, nostalgie, dragoste.

Pictura ocupa un rol important ca si celelalte obiecte in educatia unei personalitati multilateral dezvoltata. Pictura aduce copiilor cunostinte elementare in formarea deprinderilor de a desena natura, din memorie, imaginatie, ai familiariza cu particularitatile lucrului in domeniul picturii, a dezvolta la elevi imaginatia creativa, gustul pictoral, imaginatia creatoare.

Pictura are drept scop dezvoltarea la elevii de virsta scolara mica gustul estetic si intelegerea frumosului; a educa interesul si dragostea de frumos.

Cunostintele, perceperile si deprinderile acumulate de copii la lectiile de arta plastica prin intermediul picturii, au o mare intrebuintare si la celelalte obiecte studiate.

Pentru formarea si dezvoltarea gustului estetic la copii de virsta scolara mica ii apartine educatiei estetice a obiectelor si fenomenelor realitatii lumii inconjuratoare. De aceia se atrage o mare atentie in dezvoltarea capacitatilor emotional-estetice, imaginilor pictorale si naturale. Urmarind frumusetea

naturii: copacii inalti, iarba verde, culoarea si mirosul florilor, cerul senin, nourii plini de ploaie, evenimentele frumoase din viata sa copilul doreste sa-si manifeste sentimentele sale, doreste sa-si impartase cu cineva parerile, deaceea cel mai des el discuta cu acuarela, pensula, creioanele si foaia alba, unde-si insira gindurile sale si impresiile folosind limbajul plastic.

Cu ajutorul liniilor, culorii, compozitiei, copilul necesita dorinta de a povesti, de a-si reda verbal atitudinea sa fata de cele vazute. Trairile de catre copil a bucuriei, fericirii fata de tot ce e frumos, contribuie la educarea bunatatii, tolerantei, ajutor reciproc, formarea unui erou pozitiv.[23,p. 102]

E de dorit ca la lectiile de arta plastica sa-i facem

cunostinta pe copii cu lucrarile de pictura ce nu intra in programa, pentru a le largi orizontul de cunostinte.

Familiarizarea elevilor cu operele de arta (pictura) contribuie la dezvoltarea si imbogatirea lumii interioare a copilului.

Pictura este o parte componenta a artei redata in culoare. Pentru redarea operei de arta pictorii folosesc desenul, culoarea, contrastul, nuanta, compozitia: toate acestea ajuta sau redau realitatea si frumusetea lumii inconjuratoare, volumul obiectelor, calitatea materiei, departarea spatiala.

Pictura, ca orice arta, este o forma a constiintei obstesti ce contine reflectarea frumusetei lumii inconjuratoare. Pictind natura autorul introduce in lucrarile sale gindurile, sentimentele, idealuri estetice, dind o nuanta deosebita lucrurilor, interpretind personal ideia si tema, isi exprima atitudinea sa fata de viata.

Cunoastem mai multe genuri a picturii:

- Pictura monumentala. Se cunosc doua parti componente a picturii monumentale: fresca (din italiana - proaspat) si mozaica (din italiana - inchinata muzei).

Fresca - e tehnica picturii in culoare mestecata cu apa curata sau de var, pe ciment umed si proaspat.

Mozaica - redarea picturii cu ajutorul petricelelor minerale sau sticla de diverse culori, ce se intaresc

cu ciment, grunt sau var.

Fresca si mozaica - genurile principale in pictura monumentala, datorita trainiciei sale se folosesc pentru infrumusetarea lucrarilor de arhitectura.

- Natura statica. insemnatatea ideilor pictorale a lucrarilor picturilor statice nu se schimba in legatura cu locul unde se afla spre deosebire de cea monumentala.

Din genurile mai face parte si schite decorative ca miniatura si icoanele. Una din lucrarile cele mai de pret se considera icoana ,,Troita" de Andrei Rubleoav. Ea se bazeaza pe o bogata imaginatie. Prin unele fapte si obiecte concrete pictorul poate reda in diferite forme viata reala, gusturile si caracterele, pozitia sociala a oamenilor, cite odata si o epoca intreaga. Pictorul isi reda sentimentele, parerile si gindurile sale in lucrarile date.

- Genul istoric - din genul dat fac parte picturile ce isi arunca privirea in trecutul omenirii, in evenimentele principale istorice ce au avut loc. Ele descriu viata, grijile, sentimentele istorice.

- Peisajul - e un gen a picturii ce se foloseste ca o completare a picturilor casnice, istorice, dar poate aparea si ca un gen aparte, independent.

Acest gen e inteles si aproape de sufletele oamenilor. De multe ori figura omului lipseste. Pictorii redau acest gen fiecare in interpretarea sa, trezind diferite sentimente cititorilor.

Alte întrebări interesante