Limba română, întrebare adresată de Agri, 8 ani în urmă

Un referat despre un castel feudal din România. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DobreDaniel
2

Castelul Bran – Cel Mai Vizitat Castel Medieval Din Romania:

-La mai puţin de 30 km vest de Brasov se gaseste unul dintre cele mai importante castele fortificate din Romania – Castelul Bran. Acesta, impreuna cu vama asupra careia strajuia castelul, au avut un rol decisiv in relatiile de tranzit dintre cele doua principate romanesti Muntenia si Tara Romaneasca.

-

Desi cunoscutul scriitor Bram Stoker atribuie castelul Bran ca fiind resedinta domnitorului Vlad Tepes (cunoscut si sub numele de Vlad Dracul) impresia creata este eronata – domnitorul neavand niciodata scaunul de resedinta la Bran. Nu exista date istorice care sa sustina aceasta teorie.

Răspuns de leeabura04
1

Cetatea Chioarului

Centrul politic si militar al domeniului Chioar, Cetatea de Piatra a fost ridicata in secolul al XIII-lea (insa mentionata abia in 1319) pe un camp izolat, intr-o cotitura a raului Lapus: "Cetatea este situata la peste 400 m altitudine, pe seaua unui deal inconjurat de apa Lapusului, care realizeaza la poale un defileu intre stanci" (Viorica Ursu, Traian Ursu, 1980).  

In anul 1378, Cetatea a fost donata voievozilor Balc si Drag si fratelui lor Ioan, urmasii voievozilor Dragos din Maramures, care au pastrat-o pana la stingerea ultimului reprezentant al familiei (1555).  

Dintr-un document din 1556 rezulta ca domeniul Cetatii cuprinde 67 de localitati.  

Intre 1599 si 1600, cetatea si domeniul "s-a aflat din nou in maini romanesti", "predandu-se" lui Mihai Viteazu, unificatorul principatelor romane. La acea data, Chioarul devine district - parte a unui comitat (judet) cu o anume autonomie.  

Dupa 1662, Mihai Teleki este numit in functia de capitan al Cetatii Chioar, ulterior familia extinzandu-si influenta asupra intregului tinut. Spre sfarsitul secolului, ras¬coala lui Rákoczi matura Transilvania, iar chiorenii profita de ocazie si se ridica impotriva lui Teleki. Dupa Pacea de la Satu Mare (1711), "autoritatile nobiliare austriece hotarasc daramarea Cetatii Chioar, pentru a se evita regruparea aici a fortelor antihabsburgice", fiind aruncata in aer in 1718

Alte întrebări interesante