Ed. tehnologică, întrebare adresată de cinevaascuns, 8 ani în urmă

un referat despre Vulpe
va rog frumos​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marimic
1

Răspuns:

Vulpea este un mamifer carnivor ce face parte din familia Canide, alături de lup, câine, şacal, enot, denumirea ştiinţifică fiind Vulpes Vulpes Crucigera. De obicei vulpea este prezentă în conştiiţa oamenilor ca un mamifer roşcat, însă cloritul blănii sale este foarte variat, cuprinzând noanţe de la roşcat aprins până la galben-cenuşiu. Astfel, în funcţie de culoarea blănii şi de felul acesteia se discută despre trei tipuri de vulpi :

● vulpea de mesteacăn (având pieptul, partea ventrală şi vârful colzii albe, şi în restul corpului galben)

● vulpea cu cruce (prezintă o dungă neagră pe spate fiind încrucişată cu cea de pe membrele anterioare)

● vulpea cărbunărească (pieptul, gâtul, abdomenul şi vârful cozii sunt cenuşii spre negru, iar picioarele negre)

Vulpea este un mamifer mai mic decât câinele obişnuit, având între 7 şi 10 kilograme, rar fiind atinse valori mai mari. Corpul are sub 1 metru lungime, iar coada 30-40 centimetri fiind foarte stufoasă. Corpul vulpii nu este unul foarte mare, fiind asemănător cu cel al câinelui, îeşind în evidenţă în special datorită cozii albe şi stufoase existente la aproape toate speciile de vulpi.

Hrana vulpii este alcătuită din mamifere mici precum şoareci de câmp, popândăi, veveriţe, iepuri etc., detectând prada chiar şi fără să o vadă (după miros sau sunet), având un mod de prindere a acesteia asemănător pisicilor, sărind asupra victimei cu labele din faţă. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decât pot mânca la o masă, îngropând surplusul într-un loc cu provizii, care este deseori apropriat de vizuină.

Perioada de naştere a puilor este între lunile martie şi mai, venind pe lume cât cinci suflete, existând însă şi cazuri extreme în care se năşteau 1-2 datorită organismului slab dezvoltat al mamei. Puii de vulpe sunt orbi la naştere, vederea lor luând viaţă abia dupa a doua săptămână de trai. Părinţii sunt foarte grijulii cu puii, fiind capabili să-i apare în faţa tuturor duşmanilor, tatăl fiind singurul care pleacă la vânătoare pentru a asigura hrana întregii familii.

Considerate viagra to buy online în trecut precum “devoratoare de găini” vulpile au fost vânate cu cruzime ani la rând, situaţia schimbându-se drastic de la an la an, în special datorită faptului că vulpea putea răspândi chiar şi turbarea, dar şi alte boli grave. Aceste boli pot fi transmise omului prin muşcături, de aici venind frica şi pentru restul animalelor din această familie, precum lupul, câinele şi şacalul.

Răspuns de comanp682
2
Vulpea este mai mică decât câinele obișnuit și evident mai mică decât lupul. Are între 7 și 10 kg, rar mai mult. Corpul are sub 1 m lungime, iar coada stufoasă circa 30-40 cm.

Corpul vulpii nu este mare, fiind destul de asemănător cu al câinelui, dar iese în evidență datorită cozii lungi și stufoase, care are vârful alb. Blana este roșcată. Vulpea mănâncă cele mai mici mamifere: șoareci de câmp, popândăi, castori, lemingi, veverițe, iepuri etc. Detectează prada chiar și fără să o vadă (după miros sau după sunet), dar nu aleargă după ea, ci sare asupra sa, cu labele din față, precum pisicile. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decât pot mânca la o singură masă și îngroapă ce le prisosește, urmând a reveni altă dată la locul cu “provizii”.

Puii se nasc în vizuini subterane, o singură dată pe an, din martie până în mai. De obicei, vin pe lume câte cinci frați, dar au fost studiate și cazuri extreme: un singur pui sau 12 - la o singură naștere! Puii de vulpe sunt orbi la naștere, ochii lor deschizându-se abia după a doua săptămână de viață. Părinții sunt foarte grijulii cu micuții: mama este mereu în preajma puilor pentru a îi apăra, iar tatăl pleacă la vânătoare pentru a asigura hrana întregii familii. Este vorba despre maturi, căci în prima lună puii se hrănesc doar cu laptele supt de la mama lor. Începând cu a doua lună, puii de vulpe sunt luați la vânătoare de către adulți, pentru a începe primele încercări pe cont propriu.

Considerate în trecut “devoratoare de găini”, vulpile au fost vânate cu cruzime ani la rând. Un alt motiv pentru care oamenii nu le-au privit cu simpatie pe vulpi este faptul că acestea răspândesc - mai ales în mediul rural - câteva boli foarte grave, printre care și turbarea. Pot fi afectate în special mamiferele cu care vulpile intră în contact direct, dar boala poate fi transmisă și omului fie direct prin mușcătură, fie prin intermediul păsărilor din ogradă
Alte întrebări interesante