Istorie, întrebare adresată de Steaua333333, 9 ani în urmă

Un referat la istorie despre primul razboi mondial clasa A -X-A

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Diamond23
16
                       Primul  razboi mondial(1914-1918)

Pretextul izbugnirii razboiului a fost asasinatul de la Sarajevo,mostenitorul tronului austro-ungar fiind ucis de membrii unei organizatii nationaliste sarbe.
Sprijinit de Germania care vroia sa declanseje razboiul,guvernul austriac trimise Serbiei un ultimatum cu  astfel de conditii,pe care niciun stat independent nu le-ar fi putut primi.
Pe 28 iulie 1914 Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.Pe 1 august Germania declara razboi Rusiei,pe 3 august Frantei,armatele germane calcand teritoril Belgiei ,calca si neutralitatea acesteia.Pe 4 august Anglia declara razboi Germaniei.


Fronturi in Europa:

     >Frontul de Vest unde armatele germane atacau trupele engleze,franceze si belgiene

     >Frontul de est unde armata germana si cu cea austro-ungara atacau Rusia


     >Frontul secundar ,in Balcani unde o mica parte din armata austro-ungara lupta impotriva sarbilor



Imediat ,razboiul s-a extins dupa granitele Europei.Japonia a gasit momentul oportun pentru a ataca Germania  pe la jumatatea lui august 1914 ,urmarind inrobirea Chinei si cucerirea coloniilor germane din Oceanul Pacific.



                         Batalia de la Marna(1915-1916)



Italia a declarat razboi austro-ungariei in 1915,incheind un tratat cu Antanta.In 1915,armata germana a rupt frontul rusesc in Galitia  si astfel  Rusia a fost nevoita sa-si retraga trupele ,acest lucru creand o situatie avantajoasa in Balcani.In 1916 comandamentul german a transferat din nou atacul  principal pe frontul de est.La sf lunii feb 1916 au inceput o mare ofensiva spre Verdun,punct nodal al frontului francez,care apara drumul catre Paris.



                               Mobilizarea
                     Intrarea romaniei in primul razboi mondial



   Romania a intrat in razboi de partea puterilor Antantei,aceste puteri fagaduindu-i Romaniei ajutor in unirea Transilvaniei cu Romania.

Armata romana a trecut prin trecatorile Carpatilor in Transilvania pe 15 aug 1916,Germania si Austro -Ungaria aducand forte insemnate in Romania din Franta si Italia ,iar Bulgaria si Turcia in Dobrogea.In patru luni o mare parte din Romania a cazut prada dusmanului.Armata s-a retras in Moldova ,iar guvernul sa stabilit la Iasi.Participarea Romaniei la Razboi a favorizat sitoatia armatei franco-engleze de pe frontul de vest.



                                    1917



Pe parcursul razboiului S.U.A. si-a legat interesele industriale,comerciale si financiare de puterile Antantei.Comandamentul german vroia sa se ocupe de Moldova si astfel sa scoata teritoriul roman din Razboi,dar romanii nostrii au luptat cu vitejie si au dat dovada de eroism ,asfel rspingand Germania.


Sf razboiului


razboiul a dezorganizat agricultura si finantele tuturor tarilor beligerante,dar S.U.A A FOST SINGURA CARE A CASTIGAT PE BAZA RAZBOIULUI ,DEVENIND ASTFEL PRINCIPALUI CREDITOR AL STATELOR EUROPENE. 


Alte întrebări interesante