Informatică, întrebare adresată de evee4119, 8 ani în urmă

Un referat pe tema imprimantelor 3D

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3

O imprimanta 3D este un dispozitiv aparut pentru prima data prin anii 80' ce permite crearea de obiecte fizice compuse fie dintr-un singur material fie dintr-o varietate de materiale precum plastic, metal, sticla, ceramica, rasina, s.a., obiectele avand o forma geometrica tridimensionala definita digital - dupa o schita virtuala de modelare 3D. Altfel spus, o imprimanta 3D este un robot industrial capabil de a crea obiecte fizice sub control computerizat.

Pentru a putea printa 3D un obiect este nevoie de schita virtuala computerizata a acestuia, care fie este creata folosind un program de proiectare asistata de calculator (CAD - Computer Aided Design) fie este obtinuta prin scanarea 3D a obiectului - folosind un alt dispozitiv performant si recent aparut, asemanator scanerelor uzuale, adica 2D, care are menirea de a construi computerizat, pe baza unor senzori, forma spatiala a unui obiect. Deci pentru a printa un obiect 3D este nevoie, in primul rand, de un fisier care sa defineasca forma si caracteristicile interne ale acestuia.

Imprimanta 3D creaza obiecte conform schitei computerizate tinand cont si de materialul, eventual amestecul de materiale dorite pentru a forma compozitia interioara si exterioara a obiectului. Rezultatul printarii este de regula de dimensiuni mici, majoritatea imprimantelor 3D destinate uzului personal sau comercial putand imprima doar obiecte de pana la 30x30x30 cm (lungime - latime - inaltime), existand si exemplare care permit imprimarea unor obiecte mai mari, de pana la 60x60x60 cm in dimensiune.

Asadar, folosind o astfel de imprimanta se pot crea obiecte tridimensionale de orice fel - mai exact de orice forma - avand la dispozitie o varietate de culori si tipuri de material de productie, cel mai accesibil si deci si cel mai utilizat fiind plasticul. In plus, obiectele create au o rezistenta interna scazuta la socuri fizice, termice, etc. - aceasta calitate fiind dependenta intr-o oarecare masura si de calitatea matematica, fizica, chimica, eventual biologica, a schitei computerizate dupa care a avut loc procesul de printare.

Coroană?

Alte întrebări interesante