Limba română, întrebare adresată de elby1984, 9 ani în urmă

Un rezumat ca de scurt puteti al cartii Poveste fara sfarsit de Michael Ende

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
19
S-a nascut pe 12 noiembrie 1929 in Garmisch-Partenkirchen, Germania, fiind singurul fiu al pictorului suprarealist Edgar Ende, caruia, in 1936, nazistii i-au interzis sa mai picteze, si al sotiei acestuia, Luise, psihoterapeut.
    A urmat scoala Waldorf, dar a fost nevoit sa renunte, fiind inrolat in armata germana in . A urmat cursurile Academiei de teatru „Otto Falkenburg" din MUnchen, intre 1947 si 1950, dupa care a lucrat pe rand ca actor, textier de cabaret sau dramaturg, director al Teatrului Popular din MUnchen si critic de film la televiziune. Primul roman pentru copii, Jim Knopfsi Lukas soferul, a fost publicat in 1960, fiind bine primit de public si de critica si transpus in versiuni de televiziune si radio. 
    
Povestea scamatorului. Domnul in gri (1986), Teatrul Umbra Ofeliei (1988) si Noapte mistuitoare (1990). Desi a fost foarte apreciat, Ende a ramas retras si modest in legatura cu succesul sau. 
A murit la Stuttgart, in varsta de 65 de ani, in urma unui cancer la stomac.
  Publicata pentru prima data in 1979 la Stuttgart, cartea lui Michael Ende este o poveste ciudata, ce nu poate fi integrata intr-o anumita specie literara. Desi capitolul introductiv ne plaseaza in atmosfera unui roman, cartea capata treptat aspectul unei povesti. Constatam, de fapt, ca romanul lui Bastian, personajul care in capitolul introductiv patrunde intr-un anticariat intr-o dimineata de noiembrie rece si cenusie, contine povestea care da titlul cartii lui Ende: Poveste fara sfarsit.
Capitolul introductiv constituie deci rama povestirii. Spre deosebire de povestea in sine, acest capitol este tiparit cu litere italice. Acelasi tip de caractere va fi folosit ori de cate ori Povestea fara sfarsit este intrerupta pentru ca cititorul sa poata afla care sunt reactiile lui Bastian, personajul de roman, care devine cititorul Povestii fara sfars     
Alte întrebări interesante