Limba română, întrebare adresată de iagaruandrei542, 8 ani în urmă

un rezumat un basm de Petre Ispirescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
19

Răspuns:

Fat Frumos cu parul de aur.

A fost odata un batrin , bun la Dumnezeu , care traia in padure, impreuna cu fiarele. Intr-o zi, se duse pustnicul pe marginea unei garle si vazu un sicrias.  Din acel sicrias, a scos un copil, care dupa scrisoarea trimisa cu sicriasul pe apa , era fiul unei printese de imparat. Pustnicul il crescura mare pe baiat, hranindu-l cu struguri, si intr-o zi , stind batranul pe pat de moarte ii povesti toata istoria Fatului.

El, dupa cuvintele spuse de batrin , incaleca calul si pleca in lume.

Acolo el nimeri pe tarmul celor 3 zane. Acolo el afla ca zanele au o baie unde te scalzi si parul devine de aur. Fiind indemnat de cal, Fatul se vîrî în baie, se scalda si parul i se facu de aur, luînd si veșmintele frumoase , plecand ce pe tarm si lasand zanele far de vesmant si par de aur. 

Intr-o alta zi , se angaja la un gradinar. Imparatul avea 3 fete. Fetel isi gasira sot, dar cea mai mica nu dorea. Intr-o zi il observa pe Fatul nostru, cu parul de aur si vesmant scump. Ei ii placu de el. Imparatul fu nevoit sa-si dea fata de sotie dupa un argat, ca de altfel fata era sa ramana nemaritata. Vestea acestei rusini se duse in toata lumea. Se adunau osti care faceau razboi cu imparatul din cauza ca legea a fost incalcata si el si-am dat sotia dupa un argat in loc de print. Fat-Frumos salva deja de trei ori imparatia de oastea care doreau razboi. Intr-o zi , imparatul nimeri la pat, bolind de ochi. Fat-Frumos iarasi nu era lasat de catre imparat sa plece dupa laptele rosu de capra salbatica.  Dar acesta se transforma in cioban si puse pecete ginerilor imparatului, dandu-le laptele pe care il duse imparatului. Fat frumos ii facu pe cei doi gineri robii lui. Laptele ginerilor nu-l ajutara pe imparat, dupa care fata vine cu laptele adus de sotul ei, pe care imparatul deloc nu-l iubea, si spalandus-e pe fata , vederile ii revenira. 

  Intr-o zi , la o adunare, veni toata imparatia , si Fat Frumos i se arata imparatului , ca el a fost cel care i-a salvat de razboiul cel crud, fiind laudat de imparat, spre minunea tuturor fiind laudata si fiica sa , care facu-se o alegere buna, luindu-l pe acest tanar cu parul dde aur de sot. 

Citește mai multe pe Brainly.ro - https://brainly.ro/tema/1462331#readmore

Explicație:

Alte întrebări interesante