Limba română, întrebare adresată de Ciprian20021, 9 ani în urmă

Un sablon pentru doina

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
15
In opinia mea, opera .... (titlul) este o doina, specie a genului liric in versuri, apartinand literaturii p[opulare, creatie anonima, orala, colectiva, in care sunt exprimate sentimente profunde.
In primul rand, apar marci lexico-gramaticale ale prezentei eului liric: verbe la persoana I: ..... (exemple) si forme pronominale de persoana I: ..... (exemple)/ ale relatiei eu liric - interlocutor ..... (exemple), iar poetul creeaza imagini artistice vizuale .... (exemple)/ auditive ...... (exemple)/ olfactive ..... (exemple), cu ajutorul figurilor de stil: .... (se numesc 3-4 figuri de stil diferite, ilustrate cu ajutorul citatelor).
In al doilea rand, sentimentul dominant este cel de .... (scrie ce sentiment domina: jale, dor...), fiind vorba, deci, despre o doina .... (scrie ce tip de doina este), asa cum o sugereaza si constructiile: ..... (se prezinta constructiile din campul semantic al sentimentului dominant).
In plus, in text se remarca elemente specifice operei de facura populara: ..... (elemente de versificatie, de vocabular popular, de oralitate a stilului).
In concluzie, trasaturile mai sus prezentate justifica incadrarea textului in specia doinei.
Răspuns de leoleo0949
5
          doina populara este specia genului liric in versuri in care autorul isi exprima puternice sentimente de jale , de dor , de catanie fata de anumite imprejurari ale vietii.
           in opinia mea textul dat apartine doinei populare deoarece intruneste toate  trasaturile acesteia 
            doina populara prezinta toate trasaturile unei creatii populare ;autor anonim si colectv  caracter oral sinctetic si traditional .
             in primul rand , doina data este una de ..... . Eul liric aflandu-se in iposzta de ...... cu marcilor lexico-gramaticale ale aului liric ( ex pronume si vb la persoana  1 , 2 sg/plural ).Modul de expunere este monologul liric  acsta rezlizandu-se cu ajutorul grupului nominal ( ex)
            in al doilea rand, limbajul este deosebit de sugestiv si expresiv  folosindu-se intr-o masura mare figurile de stil si img artistice ( ex  si de explicat minim o figura de stil ) . muzicalitatea limbajului este data de elementele de prozodie  ( ridm , rima , masura ex ) .
             in concluzie aducand argumente trasaturilor date putem spune ca apartine doinei populare .

                
Alte întrebări interesante