Limba română, întrebare adresată de aaaaaaaaa97, 8 ani în urmă

un text argumentativ în care să ne exprimăm opinia despre rolul părinților în dezvoltarea armonioasă a copiilor

dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Vaiubpetoti
1
Familia

În orice societate, joacă rolul cel mai important în formarea și socializarea copilului. Părinții joacă cel mai important rol în formarea copiilor, creșterea și dezvoltarea lor ca personalități.

Familia reprezintă cadrul fundamental în interiorul căruia sunt satisfăcute nevoile sale psihologice și sociale și împlinite etapele întregului său ciclu de creștere și dezvoltare.

Acest cadru al familiei este primul său intermediar în relațiile cu societatea. Și, de asemenea, constituie matricea care îi imprimă primele și cele mai importante trăsături caracteriale și morale.

Părinții, atât mama cât și tatăl, au același rol în evoluția și dezvoltarea psihologică a copilului. Este adevarat că rolul mamei este mult mai important si mai complex, însă și cel al tatălui este bine definit.

În primii ani de viață copilul este dependent de membrii care formează familia, în special de părinți.

Acest fapt reprezintă o etapă importantă în ciclul său de viață. Deoarece în această perioadă sunt dobândite principalele motivații și deprinderi ale viitorului adult.

În familie copilul are parte de primele lecții de viață. Părinții sunt cei care îi oferă un prim model de învățare.




Rolul mamei în dezvoltarea copilului

Iubirea maternă reprezintă întâia formă de afectivitate pe care un copil o percepe. Prin intermediul mamei, copilul reușește să descopere lumea, aceasta oferindu-i siguranța din primele sale zile de viață.

Mama reprezintă prima autoritate cu care se confruntă copilul deoarece, în relațiile cu ea, el cunoaște primele reguli, primele obligații, primele forme morale.

Tot prin intermediul ei, care devine tipar și model pentru el, descoperă lumea din imediata lui apropiere prin observarea și imitația fiecărui gest, fiecărei acțiuni a mamei lui.




Rolul tatălui în dezvoltarea copilului

Figura paternă contribuie într-un mod esențial la dezvoltarea sentimentului de protecție și de siguranță al copilului.

Mama reprezintă simbolul afecțiunii, blândeții, feminității, iar tatăl este simbolul autorității, al siguranței, al puterii.

Copiii obișnuiesc să se laude că mama lor este cea mai frumoasă iar tatăl lor cel mai puternic.

Tatăl este prima persoană care “intervine” în relația mamă-copil. In prezent, rolul de întreținător al familiei este împărțit de ambii părinți.



Implicarea tatălui

In primele luni de viață ale sugarului, rolul tatalui este indirect, mai mult ca suport psihologic pentru mama; pe ai cărei umeri cad toate responsabilitățile.

Implicarea reală a tatalui în educarea copilului ar trebui să se facă simțită și să devină din ce în ce mai activă în jurul vârstei de 1 an.

Aceasta este vârsta la care tatăl începe treptat să îl introducă pe copil în regulile jocului, ale familiei si ale societatii.



Care este atmosfera care face ca o familie să fie armonioasă?

Chiar dacă există unele tensiuni, probleme, impasuri care sunt absolut de înţeles pentru oricine, într-o familie-model avem de a face cu un mediu calm, liniştit, destins, cu responsabilităţi împărţite şi asumate.




Succes! Poti alege cate putin din fiecare.
Alte întrebări interesante