Limba română, întrebare adresată de ggabitu34, 9 ani în urmă

un text despre pasari


lapadatmadalina: Plecarea pasarilor calatoare

Darnica Toamna soseşte pe meleagurile noastre plina de belsug. Ea a sosit cu alaiul ei de frunze arămii.
Soarele palid mai trimite câte o raza pe pamântul rece şi umed.
Tomnaticul vânt împrăştie norii plumburii. Frunzele ruginii plutesc ca nişte bărcuţe leganate de vânt. Bogaţiile aduse de toamnă sunt merele ca focul, prunele aromate, strugurii parfumaţi şi gutuile amărui cu galben ca de pui.
Pe jos întâmpini ierburi

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Mariaaaa123
19
Pasarile sunt animale vertebrate mai evoluate decat reptilele care s-au adaptat la modul de viata aerian si se impart in:
-pasari de curte
-pasari rapitoare si alergatoare
-pasari picioroange si agatatoare.

Pasarile de curte sunt cele care traiesc in ograda omului si sunt pasari greoaie care si-au pierdut agilitatea in zbor. Pasarile de curte se impart si ele in 2 grupe:
- pasari scurmatoare (gaina, cocosul, curca, bibilica)
- pasari palmipede (rata, gasca)

Pasarile picioroange reprezinta un grup de pasari ce au picioarele lungi cu o semimembrana intre degete. Pasarile picioroange se hranesc cu produse de origine animala pe care le vaneaza cu ajutorul ciocului foarte lung. Aceste pasari au gusa voluminoasa si pipota redusa. Inmultirea acestora se realizeaza prin oua numai ca numarul de oua este mai redus (3-5 oua).

Pasarile agatatoare sunt deregula de talie mica si au picioarele terminate cu patru degete cu gheare, doua orientate anterior si doua posterior. Cele mai cunoscute sunt: cucul, pupaza, ciocanitoarea, mierla, ghionoaia etc.

Pasarile rapitoare sunt pasari de talie medie si mare. Au hranirea carnivora si se pot clasifica dupa perioada de activitate in:
- pasari rapitoare diurne (uliul, acvila, cotofana, vulturul)
- pasari rapitoare nocturne (bufnita, ciuful, cucuveaua)
Pasarile rapitoare prezinta un cioc inconvoiat si puternic si gheare groase inconvoiate ca o mana cu patru degete.

Pasarile alergatoare sunt pasari greoaie cu picioare lungi care si-au pierdut agilitatea in zbor din cauza greutatii lor.

Mariaaaa123: in al patrulea rand era agatatoare*
Alte întrebări interesante