Matematică, întrebare adresată de alelxele, 8 ani în urmă

Un text în care sa prezinți la ce te ajuta matematica în meseria de doctor va rog mai frumoasa și dau mai multe puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
2
Discutam cu un amic, medic si om de o deosebita cultura si un maxim bun simt. Spre deosebire de 'legendele " ca doctorii pot discuta doar de ale doctorilor, am putut avea conversatii si despre  frumusetile matematicii elementare, care imi placea si acum 2 ani cum imi place si azi.
El e medic anestezist, pensionat acum pe caz de boala.Imi spunea de munca si ascensiunea lui in cariera si mai ales de emotiile primelor operatii in care a "intrat" ca anestezist principal.

Ce importanta este  atat anestezierea si  mentinerea anesteziei cat  mai ales revenirea din anestezie.
Cum invatase si tocise el anatomie si fiziologie si chimie .Cum stia pe de rost dozajele clare ale substantelor administrate intravenos  sub forma de lichide.
Cum trebuia sa stie cat si cand sa administeze si sa calculeze (destulde simplu) in functie de greutatea pacientului sau a pacientei.
Pana cand a intrat pe primele cazuri concrete si  vazut cu oaresce spaima ca prin  perfuzie NU PICURA cum trebuia sa pice numarulde picaturi pe minut.
Ca prin seringa fluidul nu curge mereu la fel  de repede ( da, viteza conteaza! si trebuie mentinuta) chiar daca e acelasi si chiar daca mana apasa 'la fel".
Nimeni in nici o carte nu ii spusese ca  acea picurare ce trebuie sa tina omul in somn mai mare  strict decat cel de veci si mai mic strict decat trezirea si simtirea durerii, depinde si de altele: diametrul furtunului de perfuzie; calitatea plasticului acestuia; inaltimea la care sta recipientul cu perfuzia; diametrul acului seringii; presiunea sangvina din corpul pacientului.Daca n-ar fi stiut , chiar in subconstient, sa faca niste corectii pe cat de simple si chiar aproximative ( MARIMI DIRECT SI INVERS PROPORTIONALE, regula de 3 simpla)  pe atat de necesare, ar fi gresit dozajul, luat ad literram din manuale, si ar fi pus in pericol siguranta interventiei chirurgicale daca nu si viata pacientului.O sa imi ziceti ca este fizica, eu zic ca este matematica.
In alta disciplina medicala , farmacia , se zice ca numai doza, concentratia fac diferenta intre MEDICAMENT si OTRAVA.
Matematica elementara, chiar cand nu o mai vedem, nu poate fi exclusa din nici un domeniu al vietii.
Cu atat mai mult din domeniul care se ocupa cu...viata.


alelxele: îți mulțumesc
albatran: apreciez...e adevarata! si eu ii multumesc celuice mi-a spus-o
Alte întrebări interesante