Limba română, întrebare adresată de TudorTheBoy, 9 ani în urmă

unde a apărut primul alfabet?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maryna1234
1
Unde a apărut primul alfabet ?DECEMBRIE 6, 2014 DE VLADIMIR MOŞOGLU LASĂ UN COMENTARIUBustrofedon (care se traduge ca – “intoarcerea boilor”) – este un tip de scris grecesc bidirectional.Pentru a raspunde cât mai corect unde a apărut primul alfabet este necesar de a urmări evoluţia sa istorică. Altfel spus de văzut de unde îşi trage rădăcinele.
Înaite de inventarea alfabetului, sistemele de scriere timpurii erau bazate pe simboluri pictografice cunoscute ca hieroglife, sau screierea cuneiforma, care se forma din adâncituri în formă de cuie, prin apăsarea în argilă moale sau săpate în piatră. Deoarece această metodă necesită o mulţime de simboluri pentru a identifica fiecare cuvânt, scrisul era foarte complicat şi era cunoscut doar de o grupă limitată de scribi bine instruiţi.
În al doilea mileniu î.Hr. (între anii 1850 şi 1700 î.Hr), o grupă a poporului vorbitori a limbilor din familia semitică a adaptat un subset de hieroglife egiptene pentru a reprezenta sunetele limbii lor.
Dacă mai precis acest scris a fost partţial influenţat de Hieraticul Egiptean vechi, un scris cursiv înrudit cu hieroglifele egiptene.
Această scriere semitică a adaptat hieroglife egiptene pentru a descrie valoarile consonantice bazate pe primul sunet al numelui semitic pentru obiectul descris de hieroglifă („principiul acrofonic”). Astfel, de exemplu, hieroglifa egipteană per, care semnifică „casă”, a fost utilizată pentru a scrie sunetul [b] în semită, pentru că [b] a fost primul sunet a cuvântului semitic „casă”, bayt.
Acest scris Proto-Sinaitic este de multe ori considerat primul sistem de scriere alfabetică, care era format din simboluri unice care reprezentau doar consoane (vocalele au fost omise). Scris de la dreapta la stânga, el a fost preluat de comercianţii maritimi fenicieni care apoi sa răspândit pe o parte a teritoriilor moderne a aşa state ca Liban, Siria şi Israel.


Alfabetul consonantic fenician este la fel cunosut sub numele de abjad – era compus din 22 de simboluri, destul de simplu pentru ca comercianţi să poată scri şi învăţa, făcândul mult mai accesibil pe scară largă.
Prin secolul 8 î.Hr., alfabetul fenician sa răspândit în Grecia, unde a fost perfecţionat, refăcut şi îmbunătăţit pentru a înregistra limba greacă. Unele caractere feniciene au fost păstrate, iar altele au fost eliminate, dar inovarea supremă a fost utilizarea literilor care reprezantau vocale. Mulţi cercetători susţin că această completare – care a permis citirea şi pronunţarea textului fără ambiguitate – a marcat crearea primului alfabet „adevărat”.
Unii autori moderni fac distincţie între scrisurile consonantice de tip Semitic, numit „abjads” şi „alfabetul adevărat”, criteriul distinctiv a căror este că alfabetele adevărate sunt formate în egală măsură din litere care reprezintă şi vocale, şi consoane, în timp ce în abjad fiecare simbol de obicei reprezintă o consoană. În acest sens, primul alfabet adevărat a fost alfabetul grecesc, care a fost adaptat de la fenicieni.
Dar totuşi prima încercare de a forma un alfabet aparţine fenicienilor. Astfel primul alfabet folosit pe scară largă a fost cel fenician.
Limba greacă a fost iniţial scrisă de la dreapta la stânga, dar în cele din urmă a fost schimbată cu Bustrofedon (care se traduge ca – „întoarcerea boilor”) – este un tip de scris bidirecţional unde fiecare următoare linie a textului este oglindită sau inversată, cu litere inversate. Prin secolul 5 î.Hr., sa stabilit direcţia scrisului după modelul folosit azi, de la stânga la dreapta. De-a lungul timpului alfabetul grec a dat naştere la o serie de alte alfabete, inclusiv cel latin, care sa răspândit în Europa, şi cel chirilic, precursor al alfabetului modern rus.



TudorTheBoy: Deci unde
maryna1234: in grecia
Alte întrebări interesante