Limba română, întrebare adresată de cata1000, 9 ani în urmă

URGEEEEEEEENTT Transformati in vorbire indirecta schimbul de replici dintre parintii lui Nica :
- "Inca te uiti la ei , barbate --zise mama-- si li dai piele! asa,i ? ha,ha ! bine v.au mai facut , pughibale spurcate ce sunteti! Ca nici o lighioaie nu se poate aciua pe langa casa de raul vostru. Inca, daca nu v-am sacelat astazi, faceti otrocol prin cele mate si dati la om ca canii prin bat, Acus ieu varga din coarda si va croiesc de va merg peticele !
- Ia lasa.i si tu, mai nevasta, lasa.i ca se bucura si ei de venirea mea , zise tata , dandu-ne huta."

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
16

Răspuns:

Mama își întrebă bărbatul dacă încă se uită la ei și le dă paièle, observând, cu ironie, că bine le face și numindu-i pe copii „pughibale spurcate”. Îi spune că nici o lighioaie nu se poate aciua pe lângă casă de răul lor. Și că, dacă nu i-a săcelat astăzi, fac otrocol prin cele mâţe şi se dau la om precum câinii prin băţ. Mama le strigă apoi copiilor să aibă la ştiinţă că prea se întrec cu dediochiul. Îi mai anunță că acuşi ia varga din coardă şi îi croiește de le merg petecele.

Dar tatăl le luă apărarea copiilor, în timp ce îi dădea huța, spunându-i mamei să-i mai lase, că se bucură şi ei de venirea lui.

Explicație:

Transformarea vorbirii directe directe în vorbire indirectă se face prin:

eliminarea liniei de dialog;

– trecerea predicatelor și a subiectelor de la pers. I şi a II-a la pers. a III-a

– adăugarea verbelor care indică replici (verbe declarative / verbe dicendi) și a conjuncțiilor corespunzătoare („spune că”, „întreabă dacă” etc.)

reproducerea cât mai exactă a cuvintelor vorbitorului, păstrând toate informațiile, ideile, gândurile transmise verbal de acesta;

– transformarea imperativului în conjunctiv și a vocativului în acuzativ sau dativ

eliminarea exclamaţiilor, interogațiilor, interjecțiilor

Alte întrebări interesante