Limba română, întrebare adresată de mihaeladobrino, 9 ani în urmă

Urgeentt!!!text argumentativ despre obsesia pamantului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de daianabondrea
1
Dorința de înavuțire este unul dintre defectele care degradează ființa umană.
În opinia mea, setea după bani nu face altceva decât să te coboare pe scara valorilor umane. Banul este, încă din cele mai vechi timpuri un instrument distructiv, care nu aduce nimic nobil după sine.
Cred că, pe termen scurt, banii aduc o stare de confort, de împlinire, însă dorința permanentă de a-i acumula, pe termen lung, poate fi chiar nefastă. Un bun exemplu este personajul principal al operei „Roșu și Negru”, Julien Sorel. El manifestă o dorință ferventă de a urca vertiginos treptele ierarhiei sociale și de a avea o situatie materială bună. Până la final, însă, tocmai această obsesie este cea care îl împinge la acțiuni imorale, chiar și la comiterea unei crime, care îi va determinat propria execuție. 
De asemenea, setea după bani poate însemna de foarte multe ori renuntarea la adevăratele dorințe, cele care ar fi putut să te facă fericit. Un exemplu relevant consider că îl repezintă Ion, personajul eponim al lui Liviu Rebreanu. Acesta își dorea atât de tare pământ și bani încât a fost capabil să renunțe la marea lui iubire, la Florica pentru a se căsători cu Ana și pentru a dobândi averea mult visată. În final, Ion obține pământul, dar această împlinire pe plan material îi va aduce numai nenorociri: o tratează pe Ana în cel mai josnic mod, copilul îi moare, intră în conflict cu celelalte personaje, toate acestea conducând iminent spre moartea sa.
În concluzie, banii nu reprezintă o fericire, un bun care te-ar putea scăpa de orice neajuns. Dacă setea este prea mare, banii pot termina prin a-ți aduce 
evenimente nefaste în viață.

mihaeladobrino: Multumesc
Alte întrebări interesante