Istorie, întrebare adresată de mateimorea, 9 ani în urmă

Urgennnt!!! Va rog!!! Compune un eseu despre formarea statelor medievale in tara tomaneasca. Multumesc anticipat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
4
Întemeierea statului medieval Tara Românească În diploma Cavalerilor IOANITI erau menționate cnezatele lui Ioan si Farcaș , voievodatele lui Litovoi si Seneslau . Primul " descălecat " ( întemeiere de țară ) a fost a lui Negru - Vodă de la Fagarasi la Câmpulung . Cel care va uni cnezatele si voievodatele a fost Basarab 1 ( 1 310 - 1 352 ) . Tot el îl va învinge pe Carol Robert de Anjou în bătălia de la Posada ( 1 330 ) . Astfel ia naștere dinastia Basarabilor . Creatie proprie !!!!
Răspuns de Utilizator anonim
14
In Tara Romaneasca existau mai multe formatiuni prestatale: cnezate si voievodate. Acestea au aparut de alungul procesului de unire a mai multor obsti satesti si a aparitiei unor categorii sociale nascute din randul membrilor obstii: anume judele care cu timpul devine mai bogat si mai puternic ce se va transforma in cneaz.
Acesti cnezi cu timpul isi extind puterea devenind voievozi.
Evolutia statala nu a fost usoara deoarece in acea perioada Romania era strabatura destul de des de popoarele barbare care in cea mai mare parte au provocat distrugeri si asasinate.
In secolele 9-12 in spatiul romanesc extra carpatic cumanii exercitau o dominatie doar cu numele. Puterea lor scade treptat lasand ca obstile satesti sa se dezvolte din ce in ce mai liber.
Trebuie mentionat ca expansiunea maghiara peste Carpati a fost impiedicata tocmai de existenta dominatiei cumane la sud si est de Carpati.
Legendele spun ca un anume voievod Negru Voda a fugit din Transilvania si a descalecat in Muntenia dand astfel nastere a statului feudal Tara Romaneasca.
Pana la batalia de la Posada dintre Basarab I si Carol Robert al ungariei, Tara Romaneasca intrase in sfera de influenta a ungurilor. Victoria romanilor in 1330 a dus la ruperea relatiilor de vasalitate cu curtea regala maghiara.

Utilizator anonim: ms
Alte întrebări interesante