Biologie, întrebare adresată de fanyanydany, 9 ani în urmă

Urgent! 1. Cum colaborează sistemele: digestiv, respirator, excretor și circulator pentru realizarea funcției de nutritie?
multumesc anticipat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Frizerul
1
Cele patru sisteme colaborează astfel : 1.) Sistemul digestiv : Odată ajunsă in cavitatea bucală,mâncarea este dizolvată in salivă,se formează bolul alimentar,apoi,cu ajutorul limbii,bolul alimentar este inghițit..acesta trece prin esofag ,laringe,faringe etc. și ajunge in stomac unde are loc descompunerea bolului alimentar.După ce nutrimentele trec de stomac,acestea se amestecă cu bila(fierea)/sucul biliar și sucul pancreatic,apoi,nutrimentele ajung la nivelul intestinului subțire unde are loc procesul de absorție intestinală. Nutrimentele trec prin pereții subțiri ai intestinului direct în sânge,iar restul de nutrimente nefolositoare ajung la nivelul intestinului gros,trec prin rect și anus,apoi sunt eliminate.
2.)Sistemul respirator și circulator: Prin intermediul sistemului circulator,atât gazele respiratorii(oxigenul și dioxidul de carbon) sunt transportate la celule,cât și afară din organism (Dioxid de carbon),dar sângele nu transportă doar gazele respiratorii,ci și nutrimentele. Odată ajunse in sânge,nutrimentele sunt transportate de către acesta la fiecare celulă din organism.
3.)Sistemul excretor : Substanțele provenite din oxidările din celule sunt eliminate din organism prin intermediul sistemului excretor ,substanțele toxice ajung la rinichi prin artera renală ,ajuns in rinichi,sângele este filtrat,iar ,in sânge,ajung din nou hematiile,pe când substanțele toxice sunt eliminate.

Frizerul: De reținut faptul că,la o persoană sănătoasă,hematiile nu mai trec de filtrul rinichiului,ci doar substanțele toxice.
fanyanydany: mersi dar nu mai aveam nevoie dar iti dau coroana
Frizerul: Dacă mai ai nevoie de ceva la biologie,te rog dă-mi mesaj :)
fanyanydany: ok :)
Alte întrebări interesante