Urgent!!!50 de puncte
caracteristica unui aparat fizic: voltmetru
1.denumirea
2. destinația
3.structura și principiul de funcționare
4.domeniul de aplicare
5.reguli de utilizare și păstrare
Răspunsuri la întrebare
1. Denumirea → voltmetru;
2. Destinația → măsurarea tensiunii electrice sau a diferenței d epotențial dintre două puncte a unui circuit.
3. Structura și principiul de funcționare → la baza construcției voltmetrului, pe lângă dispozitivul propriu-zis, stă un șir de rezistoare, numărul și nominalul cărora depinde de diapazonul de măsură a voltmetrului. O dată ce printr-un rezistor trece o intensitate de curent de la sursa la care este aplicat voltmetrul, acul indicator va arăta tensiunea acestei surse (sau în cifre, dacă este digital).
4. Domeniul de aplicare → voltmetrul este unul dintre cele mai importante și cel mai utilizat dispozitiv în electricitate, utilizându-se pentru identificarea tensiunilor cu diferite intensități, mari și mici, curent continuu sau alternativ, începând cu baterii mici de câțiva milivolți, baterii mai mare, acumulatoare, regim monofazat, trifazat și până la stații de distribuire.
5. Reguli de utilizare și păstrare → una dintre cele mai importante reguli în utilizarea voltmetrului este alegerea corectă a diapazonului dorit înainte de efectuare măsurării. În caz că voltmetrul este pregătit pentru o tensiune maximă de 500 mV, iar acesta se conectează la o tensiune de 36 V, acesta nu va arăta corect și cel mai probabil se va defecta. Asemena situație se poate întâmlpa în cazul în care voltmetrul este prevăzut pentru un curent continuu, însă este conectat la un curent alternativ. Aceste momente sunt des întâlnite la voltmetrele modernizate digitale, care au multe funcții și diapazonuri, însă se pot defecta și cele cu ac indicator din aceleași cauze.