Limba română, întrebare adresată de orsolyatimea58, 8 ani în urmă

URGENT

Alcatuiti o compunere in care sa argumentati ca in nuvela Popa Tanda de Ioan Slavici este nuvelistul nostru de exceptii . Criterii:
Introducere
Explicarea titlului
Timpul , spatiul si durata actiunii
Conflict exterior , interior
Calitatiile naratiunii
Modalitati de expunere
Incheiere

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de henss28
6
Nuvela este o naratiune in proza, construita pe baza unui singur fir narativ si a unui conflict unic concentrat in jurul personajului principal, cu un dubiect concis, o structura riguroasa si un stil obiectiv, bazat pe eliminarea detaliilor si pe surprinderea protagonistului in situatii limita.
Din punctul meu de vedere, opera 'Popa Tanda' , de Ioan Slavici este o nuvela ca specie literara, fiind o creatie ce insumeaza toate particularitatilr acestei specii.
In primul rand,personajele sunt relativ reduse numeric, reprezentate prin protagonist adica preorul Trandafir si personajele secundare, episodice: preoteasa, episcopul, Saracenii, copii si dascalul.
În al doilea rând, aceste personaje sunt antrenate în derularea unor evenimente ce surprind un singur fir narativ, într-un timp și spațiu clar determinate, în Butucani, mai tarziu in Saraceni de estimat pe la sfarsitul secolului XX: "Era dascal in Butucani, bun sat si mare" "parintele Trandafir fu trimis de la Butucani la Saraceni"
În al treilea rând, se remarcă
accentul autorului asupra complexității personajului Popa Tanda, Preotul Trandafir pe numele său adevărat, care simbolizează omul obișnuit, din clasa mijlocie, care își doreste o schimbare in purtarea oameniilor din mediului lui. Incercand sa schimbe lucrurile prin predica, sfat si batjocura, fara rezultate, acesta decide sa ia initiativa si sa fie un exemplu pentru sateni.
În al patrulea rând, textul surprinde un singur conflict între protagonist și celelalte personaje, din cauza greșelilor făcute, acesta comportându-se necivilizat cu ceilalți, din cauză că batjocureste oamenii si deoarece statu la sfat atat incat oameni fu nevoiti sa il ignore. Momentul cel mai tensionat îl constituie punctul culminant, când Popa Tanda lua initiativa de a-si repara situatia financiara, de a se apropia de membrii familiei si de a lasa Saracenii sa il cunoasca ca pe o persoana civilizata care le vrea doar binele.
In al cincelea rand, titlul sta in stransa legatura cu continutul textului, prezentand porecla primita de catre protagonist ca consecinta a actiunilor sale privind conflictul operei.
În concluzie, trăsăturile prezentate mai sus justifică apartenența operei "Popa Tanda" de Ioan Slavici la specia nuvelei.
Alte întrebări interesante