Limba română, întrebare adresată de sofix, 9 ani în urmă

URGENT!!!Argumentati dupa plan ca poezia ''Camara cu fructe'' de Ion Pillat este un pastel 
   1)Definitia : Pastelul este o opera lirica in care poetul  isi exprima sentimenetele  insipirate de un tablou de natura cu ajutorul descrierii realizata prin intermediul procedeelor artistice.
  2)Opera lirica ..... scrisa de .... este un pastel deoarece este o descriere in versuri in care autorul surprinde  trasaturile...cu ajutorul limbajului artistic.
  3)Prin contemplarea acestui tablou poetul isi exprima sentimentele de ....
  4)Tema acestui pastel este ......Analiza tablourilor (a secventelor desciptive) cu evidentierea rolului procedeelor artistice
  Concluzia. AJUTATI-MA VA ROG E URGENT PENTRU MAINE .(MERSII:*)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danielarusea
68
Pastelul este specia lirică, în care poetul descrie un tablou din natură, apelând la imagini vizuale, motorii, auditive, precum şi la figuri de stil si motive literare care compun armonizarea planului terestru cu cel cosmic. Eul liric îşi exprimă direct sentimentele faţă de peisajul conturat prin descriere.                       Titlul „Cămara de fructe”, format din doua substantive comune este sugestiv pentru amintirile din copilăria poetului, descriind „cămara de altădată”, evocand în sufetul acestuia melancolie şi regret. Camara reprezinta simbolul copilariei, locul unde isi regaseste linistea, pacea.                                                                                                       Poezia „Cămara de fructe” de Ion Pillat este alcătuită din patru catrene (strofe de câte patru versuri) şi exprimă încă de la început sentimentul de singurătate şi emoţia nostalgică pe care le simte poetul atunci când se întoarce în trecut, la vârsta fericită a copilăriei: „Deschid cu teamă uşa cămării de-altădată/ Cu cheia ruginită a raiului oprit”. “Uşa” reprezintă întoarcerea la copilăriei prin intermediul amintirilor,  “cheia ruginită” sugerează trecerea nemiloasa a timpului, iar cămara este locul unde se poate realiza o întoarcere în timp, simbolul copilariei, lumea fara de grij.                                                           In momentul in care patrunde in camara amintirile il napadesc iar rafturile şi poliţele par pline cu “piersici de jar şi albaştri struguri/ Şi pere de-aur roşu cu flăcări de parfum”. In lumea de basm a copilăriei totul este posibil si poetul vede „pepeni verzi-smaragde cu miezul de rubin-/ Şi tămâioşii galbeni ca soarele de vară”, dar şi caise şi gutui ce-i par „trandafirii lampioane şi lămpi de aur verde”.                                                                                                 Emotiile şi trăirile poetului sunt marcate prin epitete şi comparaţii. Epitetele cromatice -: „vânătul ei fum”, „piersici de jar”, „albaştri struguri”, „pere de-aur roşu”, „pepeni verzi”, „tămâioşii galbeni” se impletesc cu comparaţii „tămâioşii glabeni ca soarele de vară”, “prin care cresc pe politi si pe rafturi ca pe ruguri Poetul îşi exprimă direct sentimentele de teamă, uimire, tristeţe şi regret fata de pierderea copilariei. 
Eul liric este prezent în text prin mărci lexico-gramaticale: pronume I (“mă” , “îmi” , “mie”) și verbe de persoana I: “deschid” , “văd” , “-nchin” , “încui”.  Principalul mod de expunere este descrierea. Rima este îmbrăţişată, măsura versurilor este de 13-14 silabe, iar ritmul este iambic.In concluzie poezia Camara de fructe de Ion Pillat este un pastel, deoarece poetul descrie un aspect din natura, exprimandu-si in mod direct sentimentele traite in fata peisajului zugravit .  

sofix: am sus scrie OPERA LIRICA CAMARA CU FRUCTE DE ION PILLAT ESTE UN PASTEL DEOARECE ESTE O DESCRIERE IN VERSURI IN CARE AUTORUL SURPRINDE TRASATURILE............. (CARE SUNT ALEA?
danielarusea: Este prezentat un colt din natura, sunt exprimate sentimentele poetului
danielarusea: figurile de stil, descrierea ca mod de expunere
sofix: Aha am inteles ,multumesc.! recunosc inteleg c-am greu
danielarusea: Tema poezie este copilaria.
sofix: :)
danielarusea: ??
sofix: am zambit , ca am inteles ^.^
danielarusea: Nu-mi e familiar limbajul asta, al tinerilor. Scuze.
sofix: Nu este nici o problema !
Alte întrebări interesante