Limba română, întrebare adresată de cata111wuw, 9 ani în urmă

Urgent!!! Caracterizarea lui lefter popescu mai mult portretul! Dau coroana!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
5

Explicație:

Salut! ☀️

♥️ Cerință : Caracterizarea lui Lefter Popescu.

♥️ Răspuns :

Caracterizarea de personaj literară este relatată de o persoană care participă la acțiunea unei opere epice sau dramatice.

Modalitățile de caracterizare sunt de două tipuri:

  • directe: făcute de narator, de alte personaje și autocaracterizare;

  • indirecte: prin gesturi, fapte, atitudini, mediul în care trăiește protagonistul, limbaj, gânduri, relațiile cu alte personaje;

Planul redactării unei caracterizări de personaj:

  • Introducerea: includerea personajului în textul dat;

  • Cuprinsul: precizarea mijloacelor de caracterizare; trăsăturile personajului; precizarea relațiilor dintre personaje și evidențierea mijloacelor artistice folosite în caracterizare;

  • Încheierea: formularea unei opinii cu privire la personaj.

★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★

Lefter Popescu este personajul principal al nuvelei ” Două Loturi „ scrisă de Ion Luca Caragiale, protagonist participant în desfășurarea acțiunii care se reflectă asupra lui.

Începutul nuvelei îl găsește pe protagonist într-o stare de agitație, de nervozitate explicată imediat prin pierderea biletelor de loterie, care, după numerele lor, ieșiseră câștigătoare. Privirea naratorului se așează în interiorul personajului, surprinzându-i reacțiile și modificările de comportament pe un traseu ce atinge trei momente paroxistice: deznădejdea și iritarea legitimă; fericirea maximă, la găsirea biletelor, căderea în întunericul alienării. Între cele două limite, fericirea și alienarea, episoadele căutarii febrile sunt tot atâtea puncte ale înaintării în agonie a rațiunii si a lucidității. Momentul confruntării cu listele oficiale ale seriilor câștigatoare este dramatic. În acest punct ” a-nceput să se jelească, să se bata cu palmele peste ochi și cu pumnii în cap și să țopăie din picioare ”, iar naratorul îl parăsește pentru a nu deveni sentimental, melodramatic și convențional. În structura sa interioară nu mai are nicio rezervă de rațiune, nici anticorp lucid care să lupte cu degringolada psihicului. La cuvântul ” viceversa ”, ” se face vânăt ca ficatul ” și se descarcă într-o avalanșă de invective. În fața realității ” simte o sfârșeală și cade, alb ca porțelanul ”.

Înzestrat cu o inteligență sclipitoare și cu o imaginație ieșită din comun, Ion Luca Caragiale folosește cu măiestrie ironia, satira și sarcasmul, pentru a ilustra moravurile societății românești și pentru a contura personaje dominante de un defect moraș reprezentativ pentru un anumit tip uman - Lefter Popescu.

Starea de calm care-i umplea viața este tulburată de gândul unui câștig nesperat care îl face pe erou să ajungă într-o stare de oboseală fizică și psihică. Prin mijloacele de caracterizare indirectă: fapte, comportament, relația cu celelalte personaje, mediul în care trăiește, limbaj, eroului i se realizează un portret complex.

Tot zbuciumul interior al personajului, perturbând între fericire și disperare, duce inevitabil la prăbușirea psihică a personajului, care nu-și poate depăși condiția. Așadar, finalul nuvelei îl prezintă pe Lefter ca pe un ghinionist care își pierde uzul, speranța și gloria.

☁️☁️ Succes în continuare și o zi luminată! ☁️☁️

Alte întrebări interesante