URGENT!!!
Citiți cu atenție textul:
"S-a ajuns la situația că trei oameni de stat şi-au împărțit statul roman ca pe o proprietate particulară. Este vorba despre Antoniu, Lepidus şi acela care se numea Octavian. Din cauza acestei împărțiri a puterii între dânşii şi puțin timp după aceea, intrând în conflict unii cu alți, aşa cum era firesc, Octavian, superior celorlalți prin inteligenţă şi experiența sa în chestiuni politice, i-a răpit mai întâi lui Lepidus provincia Libia (..) iar apoi i-a smuls şi lui Antoniu ținutul guvernat de el, care se întindea din Siria până la golful Ionic."
(Appian, Războaiele civile)
Se cere:
1. Precizați, pe baza textului, o caracteristică a lui Octavian.
2. Notați, pe baza textului, un principiu după care a funcţionat relaţia dintre cei trei conducătorii romani.
3. Formulaţi un punct de vedere despre puterea politică din statul roman susținut de autorul textului.
4. Exemplificați cu un fapt istoric relevant afirmația conform căreia magistraturile au fost cele mai importante instituții politice din Roma în secolele VI-I î.Hr.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
1. Octavian era superior celorlalți oameni de stat prin inteligență și experiența sa în chestiuni politice.
2. Principiul după care au funcționat relația dintre cei trei conducători romani a fost cel al luptei pentru putere.
3. Autorul textului sugerează că puterea politică din statul roman s-a aflat sub controlul a trei conducători, care s-au luptat pentru a obține mai multă influență și control.
4. Magistraturile au fost cele mai importante instituții politice din Roma în secolele VI-I î.Hr., deoarece acești magistrați au avut controlul legislației și au avut puterea de a impune decizii în cazuri și conflicte. De exemplu, magistrații romani au fost cei care au promulgat legea lui Servius Tullius privind clasele sociale, în secolul VI î.Hr.
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Studii sociale,
8 ani în urmă