Limba română, întrebare adresată de lucyaneya, 9 ani în urmă

Urgent !Coroana + 20puncte !
1-grupati in imagini care se adreseaza auzului,respectiv vazului
2-cuvinte care determina substantive si verbe ,atribuindu-le insusiri deosebite
3-ce elemente se descriu in aceste fraze?
----------------

   Era pe la sfârşitul lui august, şi pădurea Petrişorului, bătrână şi nestricată de mână de om,îşi desfăşura tăcută bolţile de frunzişuri. Urca domol coline trăgănate, se ridica departeîntr-un pisc prăpăstios, în vârful căruia săgeta spre cer un brad vechi, care vestea cel întăi, printr-un şuiet adânc, sosirea vânturilor. Aşa urca lin spre asfinţit, şi de pe cerulrăsăritului soarele începea să-i pătrundă ascunzişurile.
   În ţihla măruntă de la margine, lumina se cernea în ploaie deasă şi caldă de raze; roiuri demusculiţe se roteau ici-colo, ţesându-se într-un joc grăbit; sticleau în lumină, pe urmădispăreau. Un grangur sta nemişcat pe o ramură de fag întinsă spre soare ; îi sticleau penele ca gălbenuşul oului; întindea din vreme în vreme gâtul şi da drumul uneifluierături gâlgâite, care trezea un răsunet lung în urmă, în ramurile pădurii. Paserimărunte, stropite cu felurite culori, se chemau de pe vârfuri de nuieluşe mlădioase; eraustigleţi cu pete de sânge, piţigoi rotunzi cu pene cenuşii şi negre, cintezi cu piepturilecărămizii. Se priveau cu ochişori sticliţi ca vârfuri de ace, deschideau pliscuri şi fărîmaumelodios chemările, fâlfâiau apoi uşurel, şi-n urmă-le nuieluşele se clătinau, tremurându-şi frunzele lucii .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Cristelle
0
1 . Imagini care se adresează auzului: " șuiet adânc", "fluierături gâlgâite", " răsunet lung", " paseri...se chemau", " fărămau melodios chemările"
Imagini care se adresează văzului: " sticleau în lumină", " îi sticleau penele ca gălbenușul oului", " paseri mărunte, stropite cu diferite culori", "sticleti cu pete de sânge", "pițigoi rotunzi cu pene cenușii și negre", " contezi cu piepturile cărămizii", "frunzele lucii"
2. (pădurea) bătrână, (desfășura) tăcută, (urca) domol, (coline) tărăgănate, (șuiet) adânc, (urca) lin, (nuielușe) mlădioase
3.In text sunt descrise pădurea toamna, păsările și asfințitul soarelui.

lucyaneya: iti multumesc din suflet !
Alte întrebări interesante