Biologie, întrebare adresată de margaret4312, 8 ani în urmă

URGENT COROANA!!!!
Defectul septal ventricular este una dintre cele mai frecvente malformatii cardiac congenitale,
caracterizatà prin prezenta unul orifiu la nivelul septului interventricular. Bebelusii cu astfel de
malformatie manifestà as simptome ca obosealá, paloare, nu adaugà in greutate.

Explicà de ce la pacientii cu astfel de malformatie:

a) sângele care pleacà spre plamâni este bogat in oxigen;
b) sângele care pleacà spre organe ajunge sárac in oxigen;
c) manifestà asa simptome ca obosealà, paloare, nu adaugá in greutate.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Toaderus
3

Explicație:

Pentru rezolvare trebuie in primul rand să înțelegem ce se întâmplă așa că voi incepe cu definirea structurilor.

Știm că inima umană prezintă 4 așa-zise camere. 2 atrii și 2 ventriculi. Atriile reprezintă camerele de umplere, iar ventriculii reprezintă activitatea de pompa a inimii.

partea stângă și dreaptă a inimii sunt despărțite de un sept, septul atrio-ventricular. În funcție de nivelul la care se situează septul putem diferenția cel atrial ( între atrii ) și cel ventricular (între ventricule ).

Acum că știm structura inimii trebuie să explicăm circulația sanguină. Aceasta se împarte în 2: circulația sistemica ( circulația mare ) și circulația pulmonară ( circulația mica ).

circulația sistemica incepe din ventriculul stâng. Sângele este ejectat in artera aorta, este transportat la țesuturile corpului și se va reîntoarce în atriul drept prin venele cave.

Circulația pulmonară incepe in ventriculul drept, sângele traversează arterele pulmonare (stânga și dreapta) ajungând la nivelul plămânului unde are loc schimbul de Oxigen și dioxid de carbon. circulația se finalizează cu sângele ajungând în atriul stâng prin venele pulmonare.

Acum că avem toate informațiile legate de circulație și structura putem răspunde la întrebare.

a)sângele care pleacă spre plamani este bogat in oxigen

sângele bogat in oxigen este sângele care ajunge în atriul stâng de la plămâni, acesta ajunge in ventriculul stâng pentru a fi trimis mai departe la țesuturi prin artera aorta. De notat este faptul că presiunea sanguina in ventriculul stânge este mai mare decât in ventriculul drept.

in momentul in care ventriculul stâng se contracta presiunea in acesta creste, iar datorita septului ventricular perforat și a presiunii mai mica in ventriculul drept, sângele din V. stâng ajunge in V. drept. Din V. drept sângele continua drumul prin artera pulmonara. astfel sângele încărcat cu O2 ajunge din nou la nivel pulmonar

fenomenul se numește șunt stânga-dreapta.

b) sângele care pleacă spre organe ajunge sărac în O2

pe același principiu doar in sens opus.

cand ventriculul drept se contracta creste presiunea iar prin septul perforat ajunge sângele neoxigenat in ventriculul stâng.

c)simptomele se explică prin faptul că pentru a produce energie corpul necesita oxigen (oboseala), paloarea se datorează tot lipsei de oxigen care va da o tenta albăstruie daca e dusa la extrem (cianoza)

Alte întrebări interesante