URGENT!!! DAU COROANA!!!! Am nevoie de o recenzie la cartea Adela de Garabet Ibraileanu și trebuie sa conțină opinia personală, rezumatul și mesajul cărții.
Răspunsuri la întrebare
Sper sa te ajute..
Adela de Garabet Ibrăileanu Rezumat„Adela de Garabet Ibrăileanu
Rezumat” este materialul care te va ajuta să înțelegi acest roman, în cazul în care nu l-ai citit, precum și să îți amintești cele mai semnificative momente ale operei create de Ibrăileanu. Întrucât textul lui Garabet Ibrăileanu abordează tematica „Iubirea” este posibil ca un fragment din această operă să se regăsească și în manualul tău de limba și literatura română pentru clasa a IX-a. Prin urmare, dacă vrei să știi să răspunzi la întrebările profesorilor, precum și să rezolvi cu brio exercițiile din cartea ta de română, îți recomandăm să accesezi și să citești cu atenție rezumatul creat pentru „Adela” de Garabet Ibrăileanu. Profesorii Liceunet au inclus în acest rezumat complex toate detaliile de care ai nevoie pentru a lua numai note de 10.
Fragment din text
Garabet Ibrăileanu este un critic literar și istoric român care și-a desfășurat activitatea intelectuală cu precădere la începutul secolului XX. „Adela” este cel dintâi roman al lui Ibrăileanu, conceput sub forma unui exercițiu de creație concentrat în jurnalul personajului Emil Codrescu. A fost publicat pentru prima dată în anul 1933 la București, iar apoi, reeditat în 1934 și 1935.
Titlul sugerează clar și concis o idee de bază a romanului, și anume „Adela” în postura femeii unice, reprezentând arhetipul femeii în jurul căreia se învârt gândurile bărbatului îndrăgostit și dornic de a-și exprima sentimentele. Adela devine un ideal considerat de neatins, întrucât toate acestea nu au reușit să elimine temerile și frustrările bărbatului, privind propria vârstă înaintată, comparativ cu cea a Adelei.
Narațiunea este concentrată în jurul doctorului Emil Codrescu, un bărbat de patruzeci de ani, revenit în țară după mulți ani petrecuți în străinătate. Acțiunea se petrece în Băltățești, la jumătatea drumului dintre Piatra Neamț și Târgu-Neamțului, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Romanul este conceput sub forma unor fragmente din jurnalul lui Codrescu. Astfel, acesta își scrie atât trăirile, cât și amintirile referitoare la evoluția relației sale cu Adela.
O cunoscuse pe Adela pe vremea când aceasta era doar o copilă, iar el, student la medicină, prin intermediul cunoștințelor familiale. Cei doi se jucau împreună, iar Adela îl învăța pe Emil Codrescu să se joace cu păpușile, acesta răspunzându-i afectuos, ca urmare a lipsei afecțiunii familiale resimțite. Între cei doi s-a instalat o relație de prietenie, afecțiune și gingășie inocentă. Apoi, însă, când Adela avea doar opt ani, Emil s-a văzut nevoit să plece în străinătate pentru a avansa în cariera de medic. S-a întors după șapte ani, iar Adela împlinise deja cincisprezece. Având în vedere faptul că aceasta nu mai era o copilă, cei doi au redevenit prieteni, dar modul în care își petreceau timpul împreună s-a schimbat. Interesele Adelei se prefăcuseră din păpuși în cărți, iar Emil Codrescu obișnuia să-i împumute cărți interesante, pe care apoi le discutau împreună. Îi povestea Adelei despre locurile pe care le vizitase în străinătate, cu precădere despre marile orașe. O iniția în științele naturii, construia adăposturi pentru păsări, înălța zmeie și făcea arcuri de vânătoare din răchită. Când i se vorbea despre căsătorie, Adela se supăra și îl întreba pe Emil de ce dorește să o mărite, străduindu-se să demonstreze că nu era o copilă, ci egala ...