URGENT
DAU COROANA!!
Scrie o compunere de 10 - 15 rânduri, în care sa-ti exprimi opinia despre felul în care este descrisa
apropierea treptata a noptii, în poezia George Topîrceanu, Noapte de toamna.
Răspunsuri la întrebare
În opinia noastră, autoru construiește tabloul amurgului folosindu-se de instrumentele literare care generează sunetele și imaginile în imaginația cititorului respectiv epitetele personificările comparațiile și alte figuri de stil.
Personificarea din cel de al II-lea vers ne arată sunetul continuu al cântecului steșinilor generat de stopii de ploaie care pat în acestea acompaniind frumusețea naturii feerice. Ulterior autorul ne plasează într-un spațiu temporar printr-o nouă personificare dată streșinilor. Capacitatea lor de a plânge este atât concomitentă cât și ulterioară cântecului acestora însă autorul ne arată că numai plânsul a mai rămas iar ploaia s-a oprit. Amurgul vine lent peste întreaga natură, iar aceasta se învelește în întunericul și liniștea nopții. Personificarea firii mute peste care cad lumini de vis ne arată latența și calmul naturii de-a lungul nopții ce se așterne. Cealaltă personificare a streșinilor care tac ne arată iar trecerea timpului și subordonarea întregii naturi farmecului lunii, regina ce domnește pe cerul nopții. Ultima personificare este a iubirii autorului care doarme și care se îndepărtează de acesta. Sufletul autorului rămâne singur în liniștea nopții să sărute urmele pașilor iubirii călătoare.
În concluzie poezie de George Topârceanu este o capodoperă a literaturii române prin cromatica exprimată prin mozaicul de figuri de stil izvorâte din inima sa și prin echilibrul temporal direct proporțional cu capacitățile streașinilor de a cânta, a plânge și a tăcea.