Limba română, întrebare adresată de capraruandrey8, 8 ani în urmă

Urgent!!! Dau coroana!
Scrie o compunere in care sa iti exprimi opinia fata despre dreptul oameniilor de a ucide animale

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
3

Din zorii civilizatiei umane, uciderea animalelor a avut ca scop  principal hranirea cu proteina animala.

In acceptiune religioasa, in diverse religii, omul este vazut ca fiinta aparte diferita de animale. Uciderea acestora din urma nu este doar permisa, ci si reglementata  igienico sanitar (la evrei, procedeul Kosher si similar, la musulmani, procedeul halal) si chiar ritualic (la amerindieni, animalul totem era consumat pt ca virtutile acestuia sa se transmita oamenilor).

Si acceptinea stiintifica moderna descrie omul ca 'fiinta superioara" care 'are dreptul" sa ucida animale.Initial nu s-au gandit la conscinte.Dar uciderea fara rost a dus la perturbari ale lantului ecologic si chiar a dinamicii si culturii populatiilor umane locale .Asa a fost cu bizonii si amerindienii sau populatiile inuit (termen vechi, eschimosi) si foci, si alte mamifere marine. Analog , la scara mai mica, uciderea si apoi limitarea  uciderii balenelor, a populatiilor piscicole, a pinguinilor , a produs modificari semnificative in economiile locale.De aceea uciderea animalelor a trebuit sa fie revaluata si reglementata.

Un alt aspect al uciderii animalelor este cel de satisfacere a nevoii de "distractie" bolnava, devianta: coride, lupte (pana la moarte)  de cocosi, de caini saul la romani luptele din circ, vezi expresia  "panem et circensis".Sau (!!! urmeaza un pasaj ce va poate afecta emotional!) uciderea de  porumbei in unele concerte rock sataniste, satanismul fiind si el o religuie.Sau pt. alte "placeri" mai "nevinovate" : uciderea elefantilor si rinocerilor pt fildes, in scopuri "artistice",  a rechinilor pt aripioare de rechin, folosite, precum cornul de rinocer, pt calitati  "biologice".

Exista si problema uciderii animalelor inferioare evolutiv si daunatoare: insecte, paraziti, cu multiple aspecte, ce nu pot fi dezvoltate pe o pagina de caiet, in o tema de gimnaziu.

In opinia mea,  omul este 'aparte" sau "superior" doar in lumea cunoscuta de el, si formata de el,  finita fata de Infinitul in timp  spatiu si forme de viata, al  Existentei si al Universului  .

Deci a ucide animale pt a permite continuitatea civilizatiei umane, asa cum o stim astazi, NU E ESTE UN DREPT dat de om sie insusi sau de vreun (Dumne) Zeu real sau plasmuit dupa chipul si asemanarea omului. Este o RESPONSABILITATE.


albatran: cu placere, m-am straduit, ti-am zis ca e o tema SERIOASA
Alte întrebări interesante