URGENT: eseu cu tema amestecuri de substante in viata de zi cu zi
dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Alte exemple de amestecuri de subsanţe întâlnite în viaţacotidiană
a)Săpunurile
sunt săruri cu diferite metale(sodiu, potasiuşi altele) ale acizilor graşi cu cel puţin opt atomide carbon în moleculă.Ele sunt obţinute prin hidrolizaalcalină a grăsimilor şi se împart în:-săpunuri de sodiu, care sunt solide şi solubile în apă;-săpunuri de potasiu, care sunt lichide şi solubile în apă;-săpunuri dealuminiu, mangan, calciu, bariu, care sunt solide şi insolubile în apă.Numai săpunurile care sunt solubile în apă pot fi folosite ca agenţi de spălare,aceştia având o putere de spălare inferioară detergenţilor.
Săpunurile de sodiu sefolosesc ca agenţi de spălare, iar săpunurile de calciu, mangan, aluminiu, bariu, sefolosesc pentru prepararea unsorilor consistente şi a pastelor adezive.Puterea de spălare se datorează faptului că moleculele de săpun aderă cuuşurinţă atât la moleculele nepolare (de exemplu ulei şi grăsimi) cât şi la moleculelepolare (de exemplu apă
).
b)Pasta de dinţi
este o combinaţie de fluorură de sodiu(NaF
)
sau monofluoro-fosfat de sodiu (Na2PO3F) cu bicarbonat de sodiu
,
enzime, vitamine, plantemedicinale, calciu, apă de gură şi/sau apă oxigenată. Uneori sunt adăugaţi şiagenţi antibacteriali cum ar fi triclosanul sau clorura dezinc.
c)Parfumul
este un amestec lichid de uleiuri sau compuşi aromatici, de fixativi şidesolvenţi, utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau spaţiului de locuitun miros plăcut. Ele pot fi grupate în diferite familii olfactive precum:-florale;-chypre;-aldehidice;-fougère;-piele;-lemnoase;-orientale or ambru;-citrice.
d)
Benzina
este
un amestec lichid derivat din petrol, care este compus înprincipal din hidrocarburi lichide (având între şase şi zece atomi de carbon înmoleculă). Este îmbunătăţit cu benzenuri, pentru a mări cifra octanică, folosit caşi combustibilîn motoare cu combustie internă. Uneori este utilizată şi în industriafarmaceutică, însă mai rar datorita riscului mare de incendiu.
e)
Sticla
este
un
amestec de dioxid de siliciu si silicaţii ai diferitelor metale
.Sunt materiale necristalizate (amorfe), cu rezistenţă mecanică şi duritate mare,cu coeficient de dilatare mic. La temperaturi mai înalte se comportă ca lichidelesubrăcite cu vâscozitate mare. Nu au punct de topire definit. Prin încălzire se înmoaie treptat, ceea ce permite prelucrarea sticlei prin suflare, presare, turnare,laminare.
Respingeți solicitarea de evaluare din partea utilizatorului
Răspuns:
SalvareSalvați Amestecuri de Substante Intlnite in Viata Cotidian... pentru mai târziu
Amestecuri de Substante Intlnite in Viata Cotidiana
Încărcat de
deo901
88%(8)88% au considerat acest document util (8 voturi)
814 vizualizări
2 pagini
Informații document
apăsați pentru a extinde informațiile documentului
Descriere:
Referat chimie
Drepturi de autor
© © All Rights Reserved
Formate disponibile
DOC, PDF, TXT sau citiți online pe Scribd
Partajați acest document
Partajați sau inserați document
Opțiuni de partajare
Partajați pe Facebook, se deschide într-o fereastră nouă
Partajați pe Twitter, se deschide într-o fereastră nouă
Partajați pe LinkedIn, se deschide într-o fereastră nouă
Partajați cu e-mailul, deschide clientul de e-mail
Copy Text
Copiere link
Vi se pare util acest document?
88%88% au considerat acest document util, Bifați acest document drept util
13%13% au considerat acest document drept nefolositor, Bifați acest document drept nefolositor
Este necorespunzător acest conținut?
Raportați acest document
Descărcați acum
SalvareSalvați Amestecuri de Substante Intlnite in Viata Cotidian... pentru mai târziu
Amestecuri de substanteintalnite in viata cotidiana
Majoritatea substantelor utilizate de noi in viata de zi cu zi segasesc sub forma de amestecuri. Dintre amestecuri, cele maiimportante pentru om sunt aerul si apa potabila.
Aerul
este un amestec indispensabil vietii. Omul nu poatetrai fara aer mai mult de 6 minute. Principalele componenteale aerului sunt azotul si oxigenul. Proportia acestora in aereste relativ constanta.
Apa potabila,
ca si aerul, este vitala pentru om. Un omconsuma in medie 2 litri de apa pe zi. ara apa omul nupoate supravietui mai mut de cateva zile. !n apa potabila segasesc dizolvate pana la ",# g$l saruri minerale si micicantitati de aer.
Apa minerala
contine contine saruri minerale si dioxid decarbon. %a este recomandata mai ales in timpul verii, cand,prin transpiratie, omul pierde o mare cantitate de saruriminerale. &ompozitia si actiunile terapeutice ale apelorminerale din tara noastra au fost studiate de c'imisti romanica (lexe Marian, Petru Poni si &onstantin !strati.
Bauturile racoritoare
contin apa, za'ar, acid citric,coloranti naturali sau sintetici, aromatizanti si dioxid decarbon.
Bauturile alcoolice
contin alcool, apa, coloranti si za'ar.
Alcoolul sanitar
contine apa demineralizata, alcool etilic sicoloranti sintetici.)aptele, otetul, medicamentele, uleiul, deodoranturile,parfumurile, lacurile si vopselele, carnea, gazele de laaragaz, diferite aliaje *bronz, alama, otel, fonta etc.+, dincare sunt confectionate multe dintre obiectele de uz casnic,sunt alte cateva exemple de amestecuri.