Chimie, întrebare adresată de Azaleas, 8 ani în urmă

Urgent la chimie!!

Doar a) si b)

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ranpo
1

Răspuns:

Produsii de reactie sunt clorura de benzil (A), o-clorotoluenul (B) si p-clorotoluenul (C)

Ambele reactii sunt de halogenare, prima este la catena laterala in pozitia benzilica (adica carbonul legat de nucleul benzenic), iar a doua este la nucleu.

Din cea de-a doua reactie se obtin 2 compusi diferiti (cu atomul de clor in pozitiile orto si para) deoarece readicalul metil este substituent de ordinul I si orienteaza cel de-al doilea substituent in pozitiile orto si para.

Sper ca te-am ajutat!!

Anexe:

ranpo: Doar am egalat-o stoechiometric
Azaleas: aa ok
ranpo: Multe probleme din manual nu sunt egalate in schemele lor si la unele probeleme iti mai cere sa faci asta. Pentru problema asta nu era asa de important sa egalezi reactia, dar eu am ales sa o fac ca sa fie corect scrisa
ranpo: Ma bucur ca te-am ajutat!!
Azaleas: si ce inseamna substituent de ordinul I ?
ranpo: In cazul arenelor cu catena laterala (in cazul nostru toluenul) sau cu alti substituenti pe nucleu, introducerea unor alti substituent la nucleu se va face tinand cont de substituentii pe care ii are deja nucleul aromatic (adica substituentii care sunt deca legati de nucleu, vor "dicta" sau orienta pozitia unui nou substituent). Acest lucru se intampla in felul urmator:
ranpo: Substituentii de ordinul I (radicalii alchil, radicalii -OH, halogenii si radicalul -NH2) vor orienta pozitia unui alt radical/substituent in pozitiile orto sau para fata de ei. De asemenea, exista si substituenti de ordinul II ( radicalii -NO2, -SO3H, -COOH) care orienteaza un nou substituent in pozitia meta
ranpo: deja** nu deca (in primul mesaj)
Azaleas: multumesc mult
ranpo: Cu placere!! sper ca ai inteles!!
Alte întrebări interesante