URGENT!
Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului dintr-un text dramatic, identificate în fragmentul dat.
CORINA (într-o rochie caldă de casă. Ștefan în pantaloni gri, pulover albastru, cu mâneci lungi și închis la gât. Ținuta lor arată o dimineață rece de munte. Corina, pe terasă, în stânga, pe un șezlong, aproape paralel cu rampa, privește afară, spre culise, într-un fel de reverie atentă ca și cum ar urmări ceva foarte important, ce se petrece acolo. În hol, comod instalat într-unul din fotoliile albe de nuiele, Ștefan citește o carte. La ridicarea cortinei, o clipă de tăcere prelungește această situație, care durează probabil mai de demult): Încă una... ȘTEFAN: Ai spus ceva?
CORINA: A mai căzut încă una. E a șaptesprezecea. Ieri au fost unsprezece. Alaltăieri cinci. ȘTEFAN: Vrei să le numeri pe toate?
CORINA: Aș vrea! Sunt așa de multe, că mi-ar trebui o eternitate... Ștefan!
ȘTEFAN (fără să-și întrerupă lectura): Daa...
CORINA: Pot să spun o prostie?
ȘTEFAN: Te rog. Nu te jena.
CORINA: Eu până acum nu văzusem niciodată cum cade o frunză. Credeam că se rupe și cade.
ȘTEFAN: Ai intuiții miraculoase, Corina. Închipuiește-ți că într-adevăr asta e singura metodă a frunzelor de a cădea: se rup și cad. Mă epatezi.
CORINA: Și tu mă epatezi, dragul meu. Prin ignoranță. Nu știi, nu bănuiești câte gesturi mărunte sunt într-o cădere de frunză... (Tăcere.) Optsprezece...
Mihail Sebastian, Jocul de-a vacanța
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor scrise pentru a fi reprezentate pe scena unui teatru. Personajele textului dramatic comunică prin intermediul dialogului și al monologului, autorul intervenind doar în indicațiile scenice care sunt totodată mijloace indirecte de caracterizare a personajelor.
Corinei și lui Ștefan conturându-li-se astfel portretele fizice prin caracterizare indirectă. Corina fiind îmbrăcată “într-o rochie caldă de casă” iar Ștefan “în pantaloni gri, pulover albastru, cu mâneci lungi și închis la gât” astfel personajele fiind plasate într-o “dimineață rece de munte”.
O altă modalitate de caracterizare a personajelor este caracterizarea direct de către alte personaje, în textul suport, Ștefan zicând despre Corina că îl impresionează afirmațiile ei despre căderea frunzelor, iar Corina că este impresionată de ignoranța lui. Aceste afirmați prezentând trăsăturile morale ale personajelor precum ignoranța lui Ștefan și naivitatea Corinei.
În concluzie, modalitațiile de caracterizare ale personajelor unui text aparținând genului dramatic sunt atât directe cât și indirecte prin notațiile autorului.