Limba română, întrebare adresată de maraaesthetic888, 8 ani în urmă

URGENT! rezumat pentru poezia “cămara cu fructe” de ion Pillat!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
2

Poezia Cămara cu fructe, scrisă de Ion Pillat a fost inclusă în volumul de poezii Pe Argeș în sus, apărut în anul 1923. Apariția acestui volum marchează o nouă etapă a operei poetice a lui Ion Pillat, etapa tradiționalistă.

În Cămara cu fructe, incursiunea în spațiul copilăriei este o aventură vizuală, auditivă și olfactivă. Copilul de odinioară deschide ușa cu cheia ruginie a raiului oprit, moment în care se dezlănțuie o adevărată simfonie vegetală: Piersici de jar, si-albastri struguri/ Si pere de-aur rosu cu flacari de parfum […], pepenii verzi – smaralde cu miezul de rubin, tămâioșii galbeni ca soarele de vară, caise și gutui trandafirii lampioane și lămpi de aur verde.

În poeziile care alcătuiesc acest volum abundă imaginile sinestezice: olfactivul este susținut de o imagine caldă, moleșitoare (tămâioșii galbeni ca soarele de vară) capabilă să sugereze confortul și liniștea căminului de odinioară. Toamna este anotimpul predilect al autorului. Fructele coapte, aromate și parfumate invadează interioarele și trezesc amintiri.

Ne amintim:

Descendent al unor ilustre familii de boieri români, Ion Pillat a abdicat de la toate drepturile dinastice, alegând cariera literară.

Debutul său în literatură se caracterizează printr-un cult al formei perfecte, iar odată cu apariția, în 1923, a volumului Pe Argeș în sus poetul se înscrie în curentul tradiționalist.

Mai multe informații despre poezia Cămara cu fructe de Ion Pillat găsești aici: https://brainly.ro/tema/9488266

Succes și spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante