URGENT VA ROG!!!
Cum este influențată eroarea determinări accelerației căderii libere de lungimea
pendulului sau de numărul de oscilații?
3. Cum influențează volumul sau forma corpului precizia rezultatului final?
Răspunsuri la întrebare
Un pendul gravitational este format dintr-un fir (considerat inextensibil) fixat la capatul superior, de care se atarna un corp la capatul inferior si se imprima corpului o miscare de oscilatie in jurul pozitiei verticale (de echilibru). Pentru "mici" oscilatii (de unghi α ≤ 5° in general), perioada de oscilatie T este data de formula:
unde L este lungimea firului, iar g este acceleratia caderii libere (numita si constanta gravitationala).
Daca dispunem de un cronometru si de o rigla, putem masura perioada si apoi din formula de mai sus putem calcula constanta gravitationala g:
L se masoara cu rigla, iar T cu cronometrul.
1. Tinand cont si de faptul ca unghiul oscilatiilor trebuie sa fie mic, este avantajos sa avem un fir mai lung (deci L sa fie mai mare).
2. Este avantajos sa cronometram mai multe perioade succesive, pentru ca eroarea relativa atunci cand citim cronometrul sa fie mai mica.
3. Forma sau volumul corpului pot influenta rezultatul final in doua moduri:
a). Un corp mai mare va intampina o rezistenta aerodinamica mai mare, ceea ce va duce la un calcul mai imprecis al lui g.
b). Un corp mai mare risca sa aiba centrul de greutate intr-o pozitie care nu este aliniata cu punctul de prindere a corpului de fir, ducand la mici oscilatii ale corpului relativ la punctul de prindere de fir si astfel perturband procesul de masurare a perioadei.
Pentru o problema numerica cu pendul gravitational, vezi: https://brainly.ro/tema/160273