Limba română, întrebare adresată de Meryyy1, 9 ani în urmă

Urgent,vreau si eu niste compuneri in care sa incadrez opere epice si lirice in gen.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marymovileanu
2
fac repede genul epic:
În opinia mea, în opera ... , autorul ... relatează o întâmplare cu o semnificație aparte, pusă pe seama unor personaje și povestită de un narator.
În primul rând, autorul exprimă în mod indirect sentimentul de ... determinat de ... . Se remarcă prezența narațiunii ca mod de expunere predominant, naratorul fiind (obiectiv/subiectiv), întrucât relatarea faptelor se face la persoana (a 3-a/1).Narațiunea se îmbină în mod armonios cu (elemente descriptive/dialog).
În al doilea rând, întâmplările plasate într-un context spațio-temporal, se desfășoară într-o succesiune de atape: Expozițiunea, Intriga, Desfășurarea acțiunii, Punctul culminant și Deznodămânul. Acțiunea este simplă și se poate rezuma ușor: ...
Așadar, opera ... are toate trăsăturile caracteristice ale unei opere epice.
la genul liric : Genului liric îi sunt caracteristice exprimarea directă a sentimentelor, prezenţa eului liric, expresivitatea limajului, și structurarea în versuri predominantă, dar nespecifică. Toate acestea se regăsesc în poezia citată. Din punctul meu de vedere, în opera... de... autorul dă glas sentimentului de... determinat de... . Prezenţa eului liric este reliefată de mărci lexico-gramaticale precum verbe... pronume..., adjective pronominale... . (se precizează ipostaza). Pe de-o parte, limbajul artistic constituie substanţa lirismului. Expresivitatea discursului liric este generată de imagini... și figuri de stil. (de explicat o figură de stil). Pe de altă parte, poezia e structurată în versuri de (e vorba de măsură), rima este..., iar ritmul... ; elementele de prozodie asigurând muzicalitatea și armonia versurilor. În concluzie, trăsăturile menţionate mai sus justifică incadrarea textului în categoria operelor lirice.
Alte întrebări interesante