urgenttt vreau o argumentare de pastel la nopate de mai
Răspunsuri la întrebare
Răspun Pastelul este o creație lirică descriptivă, aparținând literaturii culte care, prin intermediul unui peisaj, transmite sentimentele eului liric. Modul de expunere folosit este descrierea. Într-un pastel, dominante sunt imaginile artistice, realizate prin figuri de stil, organizate într-o descriere tip tablou. (Denumirea de pastel este utilizată doar în literatura română pentru a desemna o poezie descriptivă cu fond liric, în care se evocă un peisaj.) Mărcile gramaticale ale eului liric nu sunt prezente în poezie,acesta apărând în ipostaza de contemplator.
Tema textului este natura.Tabloul descris este surprins seara, poate fi înțeles ca un vast tablou al naturii pururi renăscătoare, dominat de imaginea florilor- simboluri ale purității și frumuseții în atmosfera de taină, de vis,de poveste.
Titlul „Noapte de mai” este sugestiv, are rolul de a descrie grădina într-o noapte de mai,timp miraculos al prospețimii și al culorilor,când în luna florilor Raiul coboară pe pământ,iar poetul își exprimă discret sentimentele de încântare.
În primul rând,pastelul este un text liric, pentru că exprimă în mod direct trăirile proprii ale poetului,,stau încremenit”. Contemplând un peisaj de primăvară,poetul trăiește emoții puternice sub cerul nopții albastre înstelat, când lumina argintie a lunii este presărată în grădina ce devine un loc minunat,magic.
Într-un grandios spectacol al florilor de cireș strălucitoare și fragile miresmele crinului regal,ale narcisului doritor de viață veșnică,ale iasomiei ,purtând parfumul iubirii,trandafirului ce poartă cupa vieţii, sufletul, inima și iubirea- se îmbină ca-n tainele poveștilor.În liniștea nopții doar aria melodioasă a privighetorii îl emoționează pe cel ce trăiește misterul nopții de mai,cântecul îi este din rai,duios,,fără greș”-perfect.
În al doilea rând, caracterul liric al textului este dat de limbajul folosit. Este un limbaj artistic, care creează imagini vizuale și olfactive, prin intermediul cărora poetul îşi exprimă emoţiile trăite în mijlocul florilor. Treptat,în liniștea nopții, orice trimitere spre ideea de mișcare dispare.
Este prezentat un tablou static, care întregește starea de liniște, ce a cuprins întreaga natură în noaptea de mai.Descrierea surprinde prin imaginea vizuală a nopții albastre luminată de lună și stele,prin parfumul florilor. Epitetele,,înstelată,strălucitoare,albastră,gingaș”au rolul de a crea o atmosferă discretă plină de mister. Se remarcă impersonalitatea vocii lirice, motivată fiind de faptul că accentul cade pe spectacolul naturii nocturne contemplate-o magnifică panoramă a grădinii. Poetul reușește să creeze o atmosferă caldă, luminoasă, în care parfumul,cântecul privighetorii este cântecul pur al poetului, ce răsună în noaptea fericită.
Câteva verbe la prezent sugerează încremenirea naturii cuprinsă de o liniște profundă. Principalul mod de expunere predominant în text este descrierea în culori delicate,iar muzicalitatea este redată cu multe substantive și adjective Rima este încrucișată, iar măsura versurilor este de 5-6 silabe.
În concluzie, poeziei ,,Noapte de mai” de Șt.O.Iosif este pastel prin elementele care îl susțin: descrie un tablou de natură în timpul anotimpului primăvara; predomină imaginile vizuale în culori pale, delicate, exprimă impresiile și sentimentele poetului în legătură cu peisajul descris; conține un limbaj plastic cu multe substantive și adjective și puține verbe; epitetul este procedeul artistic dominant.
Explicație: