Geografie, întrebare adresată de borsralucabianp48zko, 8 ani în urmă

Urgenttttttr. Va roggg 3 deosebiri climatice între Câmpia romana și podișul moldovei. Deosebirile se pot referi la factori climatici, etaje de clima, temperatura aerului, precipitațile atmosferice, vanturi sau altitudine termica.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eleeweleew
2
Deosebind elementele climatice ale Câmpiei Române de cele ale Podișului Moldovei, efectiv realizăm o deosebire între etajul climatic de câmpie (și dealuri joase) și etajul climatic de podiș(și dealuri înalte). 


Temperaturile medii anuale

În etajul de câmpie, temperaturile medii anuale variază între 10-11°C, pe când în etajul de podiș, temperaturile variază între 8-10°C.


Precipitațiile medii anuale

În zonele de câmpie, precipitațiile medii anuale au valori între 400-650 mm/an, iar în zonele de podiș, între 750-800 m/an.


Vânturile

Când vine vorba de vânturi, nu mai putem generaliza, deoarece Podișul Moldovei diferă de celalalte podișuri prin poziția sa geografică, respectiv prin influențele climatice (de aridiate). În Podișul Moldovei sunt specifice următoarele vânturi: Crivățul - iarna și suhoveiurile - vara. În Câmpia Română sunt specifice Vânturile de Vest, Crivățul și Austrul.


Influențele climatice

În Podișul Moldovei se resimte influența est-europeană (continentală) sau de ariditate, în nordul podișului, în Podișul Sucevei, existând influențe baltice. Câmpia Română, prezintă de asemenea, două influențe: est-europeană (de aridiate) și submediteraneană.

borsralucabianp48zko: Mulțumesc frumos
eleeweleew: Cu plăcere!
Alte întrebări interesante